Een foto gedeeld op facebook naar verluidt laat de burgemeester van Chicago, Lori Lightfoot, bier kopen na haar herverkiezingsverlies.

Vonnis: onjuist

De foto is niet recent. De afbeelding lijkt afkomstig te zijn van een TikTok-video die in oktober 2022 is gepost.

Feiten controleren:

Lightfoot verloor zijn herverkiezingsbod op 2 februari. 28, die er niet in is geslaagd om later in het jaar deel te nemen aan een tweede ronde, zegt dat ze “wroet en bidt voor de volgende burgemeester van Chicago”, aldus CNN. De vertrekkende burgemeester is de eerste zittende burgemeester in 40 jaar die een herverkiezingspoging verliest. De heuvel rapporten.

Een Facebook-afbeelding laat naar verluidt zien dat Lightfoot bier koopt nadat hij de herverkiezing heeft verloren. De afbeelding deelt ook een Tweeter uit de New York Post waarin staat: “Burgemeester van Chicago, Lori Lightfoot, wijt verkiezingsverlies aan racisme, geslacht.”

De afbeelding is een screenshot van een Tweeter die meer dan 3.400 retweets opleverde. “Mijn verkiezing verliezen en onmiddellijk 24 kille mensen verpletteren”, luidde het.

Deze foto is voorzien van een onderschrift. De foto is oorspronkelijk geüpload naar ICT-Tac met een video van Lightfoot. Het dateert van okt. 5, 2022, voorafgaand aan de verkiezingen van maart 2023 met enkele maanden. (GERELATEERD: Toont deze afbeelding alcohol die naar het WK werd gesmokkeld?)

@plzego We hebben geneukt ???????? #Chicago #chicagomayor #lorilichtvoet #lichtvoet #fyp ♬ Tic Tac Kid – Tony de haaienjongen

Dit is niet de eerste keer dat verkeerde informatie over Lightfoot online wordt verspreid. Check Your Fact ontkrachtte eerder een bewering dat Lightfoot aankondigde dat agenten van de Chicago Police Department toestemming moeten vragen voordat ze iemand kunnen arresteren.