Een federale rechter gaf president Biden een pak slaag over de zuidelijke grens, verklaarde woensdag dat er een ‘crisis’ van illegale immigratie was en beschuldigde de regering ervan de grens terug te brengen tot ‘een zinloze streep in het zand’.

Rechter T. Kent Wetherell, een door Trump aangestelde persoon die in Noord-Florida zit, zei dat de aanpak van Homeland Security om massale aantallen illegale immigranten op “voorwaardelijke vrijlating” te vangen en vrij te laten, verkeerd is.

Hij gaf de president en zijn beleid vierkant de schuld van de crisis.

“Samen waren deze acties vergelijkbaar met het plaatsen van een knipperend ‘Kom binnen, we zijn open’-bord aan de zuidgrens”, schreef hij in een besluit van 109 pagina’s. “De ongekende ‘golf’ van buitenaardse wezens die bijna onmiddellijk na het aantreden van president Biden aan de zuidwestelijke grens begon aan te komen en de afgelopen twee jaar onverminderd is doorgegaan, was een voorspelbaar gevolg van deze acties.”

Hij beval het voorwaardelijk vrijlatingsbeleid te vernietigen – hoewel hij zijn beslissing een week opschortte om de administratie de kans te geven in beroep te gaan tegen de beslissing.

De uitspraak is een opmerkelijk uitgesproken veroordeling van de nadering van de grens door de heer Biden, en komt na een proces dat volgens rechter Wetherell duidelijk maakte hoe erg het team van Biden de zaken heeft verknald.

Hij wees met name op de getuigenis van grenspatrouillechef Raul Ortiz, die zei dat illegale binnenkomers slechts zelden werden vrijgelaten onder voormalig president Trump, maar dat arrestatie en vrijlating de standaardhouding werd in de regering-Biden.

Rechter Wetherell zei dat dit betekent dat de regering-Biden “de zuidwestelijke grens in feite heeft veranderd in een zinloze streep in het zand en weinig meer dan een verkeersdrempel voor buitenlanders die het land binnenkomen door de prioriteit te geven aan “alternatieven voor detentie” in plaats van daadwerkelijke detentie en vrijlating. meer dan een miljoen buitenlanders in het land – op “voorwaardelijke invrijheidstelling” of onder uitoefening van “vrijheid van vervolging” volgens een volledig onafdwingbare wet – zonder zelfs maar een verwijderingsprocedure in te leiden”.

Deze laatste klap verwijst naar honderdduizenden migranten die aan de grens werden vrijgelaten zonder zelfs maar een dagvaarding voor de immigratierechtbank te hebben ontvangen, wat over het algemeen wordt beschouwd als de minimale consequentie voor iemand die het land illegaal is binnengekomen.

Volgens de wet moeten illegale immigranten die aanspraak maken op bescherming worden vastgehouden terwijl hun immigratiezaak vordert.

De regering-Biden had betoogd dat het Congres het niet genoeg geld gaf om alle nieuwkomers vast te houden. Hij zei dat de enige overgebleven optie was om ze vrij te laten, in de hoop dat ze zouden verschijnen op hun hoorzittingen en later weer voor mogelijke deportatie.

De administratie zei dat ze “moeilijke beslissingen” nam over hoe ze haar beperkte bedruimte moest gebruiken.

Maar Homeland Security laat elke dag routinematig duizenden bedden ongebruikt.

En rechter Wetherell zei dat de noodzaak om moeilijke beslissingen te nemen de regering niet de mogelijkheid geeft om de immigratie- en nationaliteitswetgeving te schenden door nieuwe “routes” naar de Verenigde Staten te creëren.

De regering had aangevoerd dat vorige presidenten hetzelfde hadden gedaan, maar de rechter zei dat dat geen excuus was.

Ook, zei hij, werkte het detentiebeleid dat onder Trump van kracht was – maar werd ongedaan gemaakt door het team van Biden, dat over het algemeen een hekel had aan detentie als norm voor de meeste illegale smokkelaars.

Hij noemde ook de poging van de regering-Biden om mondiale factoren de schuld te geven van de grensoverschrijding “los van de realiteit”.