Stock foto van TikTok app-logo

Stockfoto van TikTok app-logo | Fotocredit: REUTERS

De Chinese regering zou TikTok kunnen gebruiken om de gegevens van miljoenen Amerikaanse gebruikers te controleren, zei FBI-directeur Christopher Wray woensdag tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat, waarin hij zei dat de video-app van Chinese eigenaar “schreeuwt” om beveiligingsproblemen.

Wray vertelde tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie van de Senaat over wereldwijde bedreigingen voor de Amerikaanse veiligheid dat de Chinese regering TikTok ook zou kunnen gebruiken om software op miljoenen apparaten te controleren en verhalen te verspreiden om oorlogen te verdelen tussen Amerikanen over Taiwan of andere kwesties.

“Ja, en ik zou met name op dat laatste punt willen wijzen dat we niet zeker weten of we veel uiterlijke tekenen zien dat het zou gebeuren als dat wel het geval was”, zei Wray over de bezorgdheid dat China verkeerde informatie zou kunnen geven. aan gebruikers.

“Het is een hulpmiddel dat uiteindelijk onder controle staat van de Chinese regering – en voor mij schreeuwt het om zorgen over de nationale veiligheid”, zei Wray.

(Abonneer u voor het laatste technische nieuws van de dag op onze Today’s Cache tech-nieuwsbrief)

Het Witte Huis steunde de wetgeving die dinsdag door een tiental senatoren was ingevoerd om de regering van president Joe Biden nieuwe bevoegdheden te geven om TikTok en andere in het buitenland gebaseerde technologieën te verbieden als ze een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen. De goedkeuring leidde tot pogingen van een aantal wetgevers om de populaire app, die eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance en door meer dan 100 miljoen Amerikanen wordt gebruikt, te verbieden.

Andere hoge Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen, waaronder directeur van National Intelligence Avril Haines, CIA-directeur William Burns en directeur van National Security Agency Paul Nakasone waren het er tijdens de hoorzitting over eens dat TikTok een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Nakasone uitte zijn bezorgdheid tijdens de getuigenis van de Senaat op dinsdag over de gegevensverzameling van TikTok en het potentieel ervan om grootschalige beïnvloedingsoperaties mogelijk te maken.