IHet was geen harde klap. Misschien maakte hij geen geluid. Maar er was een contact. Een hoofd hoger staand dan Lisandro Martínez voor en Anthony achter – Wout Weghorst bewoog zijn rechterarm in een onnatuurlijke houding. Je kon niet zien dat het handmatig instappen was. Het was een opzettelijke beweging, zijn figuur vergroot – zijn arm omhoog en zijn vingers rustend en, fataal, blijven hangen net onder de I en E van het bord Dit is Anfield.

Een paar uur later had Manchester United met 7 (zeven) verloren van Liverpool. Kans? Misschien. Maar zijn verraad is duidelijk de meest flagrante daad waarvan een voetballer de afgelopen week is beschuldigd – tenzij je seksuele aanranding, het blootstellen van je geslachtsdelen in het openbaar of misschien slaan en spugen naar een scheidsrechter meetelt.

Toen bleek dat Weghorst in 2018 zei dat hij ervan droomde om als kind voor Liverpool te spelen. Stel je dat eens voor: een beginnende jonge voetballer die voor een van de grootste teams ter wereld wil spelen. Echt walgelijk spul. Zoals je je kunt voorstellen, kon het internet niets schelen. “Zeg zijn contract op.” ‘Breng hem terug naar Burnley.’ “Ontbind zijn rugnummer.”

De PR-machine van Weghorst sloeg in overdrive – hopelijk een kamer met agenten en publicisten die ineengedoken in een loungeruimte op zitzakken in een pakhuis in North Ward zaten. Wout raakte het bord This Is Anfield aan. We moeten handelen – start het Weghorst Protocol.

“Normaal gesproken reageer ik nooit op media-onderwerpen”, schreef hij, “maar voor deze is het de moeite waard, want jullie geweldige United-fans zijn belangrijk voor me. Dus ik wil gewoon de video verduidelijken die de truc doet.”

Goed begin – feliciteer je eigen fans. Mensen vinden het leuk om te horen hoe geweldig ze zijn. Hij heeft gelijk, weet je. Wij zijn geweldig.

“Van het nationale team weet ik dat Virgil dat bord altijd aanraakt en ik ging hem tegenhouden om het aan te raken om te proberen hem voor de wedstrijd in beweging te krijgen.”

Niet overtuigend misschien – forensische analyse van de clip laat zien dat hij ruim een ​​halve seconde achter Van Dijk staat op het bord. Hoewel hij in de 58 minuten dat hij op het veld stond een goede halve seconde achter hem stond, moeten we dat misschien voor lief nemen.

“Als kind heb ik FC Twente altijd gesteund en als trotse Manchester United-speler kan mijn toewijding aan deze ongelooflijke club nooit in twijfel worden getrokken.”

GOED. Praat niet over Liverpool. Zeg geen Liverpool. Niemand kan beledigd zijn door FC Twente.

“Zondag was een verschrikkelijke dag voor ons allemaal. We doen er de komende weken alles aan om het goed te maken. We zullen samen weer opveren en onze doelen dit seizoen bereiken!

Perfect. Eindig met een generieke verontschuldiging – de standaard van een vernederende nederlaag. Het blijkt dat de meeste spelers van Manchester United zich sinds zondag aan hun advies hebben gehouden. David de Gea probeerde notities te gebruiken en gaf het een gevoel van “Ik typ op mijn iPhone terwijl ik op het toilet zit”.

“Ik weet dat deze berichten op zo’n dag niet goed overkomen”, postte hij. “Het was een rampzalig moment voor ons en deze resultaten mogen niet gebeuren, vooral met de reis die we allemaal maken. We hebben een plicht jegens deze club, een verantwoordelijkheid om de badge te respecteren, maar we hebben veel kansen om uit te kijken naar veel wedstrijden.” komen en daar moeten we ons op concentreren.”

Waar we natuurlijk allemaal naar op zoek zijn, is de Victor Anichebe. Knip-en-plak inclusief instructies: Op 23 oktober 2016, na een 1-0 nederlaag tegen West Ham, tweette de toenmalige Sunderland-spits: ‘Can you tweet something like… Geweldige steun gisteren en grote inspanning jongens! Resultaat moeilijk te verzamelen! Maar laten we opnieuw beginnen!”

Luke Shaw en Anthony Elanga van Manchester United zwaaien naar reizende fans na hun pak slaag op Anfield
Luke Shaw en Anthony Elanga van Manchester United zwaaien naar reizende fans na hun pak slaag op Anfield. Foto: Ash Donelon/Manchester United/Getty Images

Sociale media brengen spelers en fans dichter bij elkaar. En het opbouwen van een aanhang is tegenwoordig lucratief en maakt deel uit van het bestaan. Ik heb me een paar jaar geleden voor een maand aangemeld bij een social media-manager. Ze waren heel aardig en vertelden me wanneer ik iets moest posten om relevant te zijn – wat, laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk rond 2011 was. Het was niets voor mij – ik hield er niet van om mensen om me heen te hebben.

nieuwsbrief promotie overslaan

Marcus Rashford heeft sociale media gebruikt om het overheidsbeleid inzake kindervoeding te veranderen – wat een waardevol gebruik van zijn platform. Wat moet Boris Johnson hebben gewenst dat hij een BBC-expert was.

van Rasford tweet na Liverpool keek heel eerlijk: “Ik wou dat ik vandaag een wedstrijd kon spelen om te proberen het om te draaien. Het resultaat is het resultaat, en we kunnen niet verder kijken! We mogen het ons seizoen niet laten bepalen. We moeten het proces vertrouwen en bij elkaar blijven.”

Het hele punt hiervan is om te laten zien dat ze om hen geven – ze hebben ook pijn. Als je ze prikt, bloeden ze. Waardoor we ons afvragen hoe lang een voetballer nu moet blijven na een nederlaag.

Wanneer mogen ze hun huis verlaten? Rashford was schuldig aan het binnenrijden van een auto die hij bezit “slechts twee dagen” na de nederlaag, zoals de Daily Mail enthousiast meldde. SLECHTS TWEE DAGEN.

“Na het verlies besloot de 25-jarige naar de stad te rijden en wat boodschappen te doen voordat hij weer in zijn McLaren 765LT stapte. De spits zag er nonchalant uit en had een grimmige uitdrukking op zijn gezicht toen hij snel in zijn £ 280.000 sportwagen.

Met welke auto moet hij precies gaan winkelen na een hamerslag? Laat de McLaren thuis, Marcus – spring gewoon in je Nova. En hoeveel dagen moet je wachten voordat je naar Tesco gaat? Is het één dag per doel? Hij had tenminste een donkere uitdrukking op zijn gezicht. Stel je voor dat hij het lef had om te glimlachen.

Terwijl ik dit schrijf, staat Harry Kane op het punt wakker te worden van zijn laatste teleurstelling tegen Milan. Moet hij bij het ontbijt naar zijn kinderen glimlachen? Haar oudste dochter is vier jaar oud. Ze kan vast wel inloggen op Insta op de iPad en informant worden als ze dat doet.

Een terneergeslagen Marcus Rashford op Anfield
Een Marcus Rashford neergeschoten op Anfield. Maar binnen twee dagen na de 7-0 vernedering lag hij in de winkels. Foto: Robbie Jay Barratt/AMA/Getty Images

Zouden we niet allemaal baat hebben bij nog een paar Mateusz Klichs? Na een gelijkspel met Southampton vorig jaar tweette een fan genaamd Bob de toenmalige centrale verdediger van Leeds. “Stop met het weggeven van de bal fckin FFS en stomme vrije trappen rond de zestien, het zijn FFS-jongensdingen”.

Klich’s reactie: “Fuck you. Bob.” Dat is wat ik van Wout verlangde: “Ik heb het gedaan. Ik raakte het bord aan. En ik zou het opnieuw doen. Fuck you en zorg voor iets dat er echt toe doet.