WASHINGTON – Een voormalig uitvoerend assistent van Joe Biden heeft ermee ingestemd om te gaan zitten voor een interview met de House Oversight Committee terwijl Republikeinen hun onderzoek naar de omgang met geheime documenten door de president uitbreiden.

Kathy Chung – een van de stafleden die Bidens spullen inpakte aan het einde van zijn termijn als vice-president – ​​zal op 4 april met de commissie spreken, aldus de commissie. Vertegenwoordiger James Comer, R-Ky., Voorzitter van de toezichtscommissie, vroeg vorige maand om het interview.

“De commissie is van mening dat uw nauwe band met vice-president Biden en uw rol als manager van zijn persoonlijke zaken u niet alleen toegang gaven tot geheime documenten die hij bewaarde na het verlaten van het Witte Huis, maar ook tot bedrijfsplannen van de familie Biden”, zei Comer in een verklaring. een brief van 4 februari.

Chung is al begonnen met het overdragen van documenten en communicatie met de familie Biden die meer dan 10 jaar oud zijn, aldus de commissie.

Een speciale raadsman van het ministerie van Justitie onderzoekt al hoe geheime documenten uit Bidens tijd als vice-president en senator in zijn huis en voormalige kantoor zijn beland – en of verkeerd gebruik impliciete bedoeling crimineel was of onbedoeld was. De persoonlijke advocaten van Biden onthulden in januari dat weken eerder een kleine partij documenten met geheime markeringen was gevonden in zijn voormalige kantoor in Washington, en sindsdien hebben ze FBI-zoekopdrachten bij meerdere eigendommen goedgekeurd.

De meest recente huiszoeking vond half februari plaats aan de Universiteit van Delaware, de alma mater van Biden. In 2011 bood Biden schoolgegevens aan van zijn tijd in de Amerikaanse Senaat, waar hij 36 jaar diende.

Noch de universiteit, noch de advocaten van de president hebben bekendgemaakt of er geheime documenten op de school zijn gevonden. Volgens de voorwaarden van het geschenk van Biden moeten de gegevens verzegeld blijven tot twee jaar nadat hij zich terugtrekt uit het openbare leven.

Bevindingen dat Biden, voormalig president Donald Trump en voormalig vicepresident Mike Pence het afgelopen jaar in het bezit waren van geheime documenten, hebben de regels met betrekking tot geheime informatie opnieuw onder de loep genomen en een ongemakkelijke waarheid blootgelegd: beleid dat bedoeld is om de omgang met nationale geheimen te beheersen worden lukraak toegepast onder hoge ambtenaren en berusten bijna volledig op goede trouw.

Het is ook steeds gebruikelijker geworden dat presidenten, vice-presidenten en zelfs leden van het Congres gevoelige documenten bewaren nadat ze hun ambt hebben verlaten, volgens de Democratische ranglijst van de House Intelligence Committee.

“De archivaris vertelde ons dat er 80 leden van het Congres waren” die toevallig geheime documenten in hun dossiers hadden, Rep. Jim Himes, D-Conn., Vertelde verslaggevers woensdag over een briefing die hij ontving van het Nationaal Archief. “Hoe dit gebeurt, gaat mij te boven.”

De planning van Chung’s interview met House Oversight werd voor het eerst gemeld door CNN.

Associated Press-verslaggever Nomaan Merchant heeft bijgedragen aan dit rapport.

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.