Marcus Edwards viert het doelpunt van Sporting tegen Tottenham
Marcus Edwards scoorde dit seizoen tegen jeugdclub Tottenham in de Champions League

Een voormalige verdediger van Accrington Stanley en voormalig fan van Portsmouth behoren tot de Engelse exportproducten die donderdag in buitenlandse clubs zullen verschijnen wanneer de Europa League-ronde van 16 van start gaat.

Elders neemt een voormalige jeugdvleugelspeler van Tottenham het op tegen de felste rivalen van Spurs en twee spelers aan de rand van Gareth Southgate’s Engelse ploeg willen Jose Mourinho helpen om opnieuw een Europese trofee in de wacht te slepen.

BBC Sport neemt het onder de loep.

Marcus Edwards (Sporting Lissabon)

Marcus Edwards scoort voor Vitoria Guimaraes bij Arsenal
Marcus Edwards was op doel tegen Arsenal in een Europa League-groepswedstrijd in het Emirates Stadium in 2019

Na door de jeugdopleiding van Tottenham te zijn gekomen, zal Marcus Edwards, vleugelspeler van Sporting Lissabon, graag een einde maken aan Arsenal’s Europa League-run wanneer de twee partijen elkaar ontmoeten in de Ronde van 16.

Zoals dat: Lionel Messi op 17 Edwards werd in 2019 ontslagen door Spurs – de club waar hij al sinds zijn achtste lid van was -. Later dat jaar werd hij getekend door de Portugese club Vitoria Guimaraes met een contract van vier jaar, waarmee hij zijn eerste doelpunt voor hen markeerde. in een 3-2 overwinning in de groepsfase van de Europa League tegen de Gunners in oktober.

Na 19 goals te hebben gescoord in 96 wedstrijden voor Vitoria, voegde Edwards zich in januari 2022 bij Primeira Liga-rivaal Sporting. scoren. . de opener: bij een 1-1 gelijkspel in het Tottenham Hotspur-stadion.

Ross Sykes (Union Sint-Gillis)

Ross Sykes, Union Saint-Gilloise, Union Berlin, Europa League
Voormalig Accrington-verdediger Stanley Ross Sykes speelde dit seizoen al tegen Union Berlin

Ross Sykes, geboren in Burnley, speelde voor de Clarets tussen de leeftijd van 11 en 13 voordat hij werd vrijgelaten omdat hij te klein was. Hij stond op het punt het voetbal op te geven, maar zijn moeder haalde hem over om uit te proberen bij Accrington Stanley, die hem in mei 2016 zijn eerste profcontract aanbood.

Na een korte huurperiode bij National League North Side Southport, maakte Sykes zijn competitiedebuut tegen Gillingham op de openingsdag van het seizoen 2018/19. Hij speelde 131 wedstrijden voor Stanley in alle competities voordat hij in juni werd gecontracteerd door de Belgische Union Saint-Gilloise.

De 6ft 6in centrale verdediger startte beide benen van Union Champions League derde ronde play-off nederlaag tegen Rangers, voordat hij de volle 90 minuten speelde in een 1-0 verlies in de groepsfase van de Europa League tegen Bundesliga-titelkandidaten Union Berlin. De twee teams ontmoeten elkaar nu in de achtste finales.

Christian Burgess (Union Sint-Gillis)

Christian Burgess tegen Anderlecht
Christian Burgess dit seizoen in een Belgische topper tegen Anderlecht

Burgess, een voormalige favoriet bij fans bij Portsmouth, een voormalige academiespeler voor Arsenal en West Ham, trad in juli 2020 toe tot Union – toen in de Belgische tweede divisie.

Toen hij op 21-jarige leeftijd zijn profdebuut maakte voor Middlesbrough, werd Burgess vervolgens uitgeleend aan Hartlepool en verhuisde in 2014 naar Peterborough – eerst op huurbasis, daarna op permanente basis. Een jaar later keerde hij terug naar League Two met Portsmouth, waar hij promotie won en de EFL Trophy voordat hij naar België verhuisde.

Burgess heeft ook buiten het veld indruk gemaakt, met de afgestudeerde geschiedenis van de Universiteit van Birmingham die zijn zomervakantie in 2021 gebruikte om samen met vrijwilligers steun te bieden aan migranten die in nederzettingen in Frankrijk wonen.

Samuel Iling-Junior (Juventus)

Samuel Iling-Junior, Juventus, Arsenal
Samuel Iling-Junior scoorde in december in de vriendschappelijke overwinning van Juventus op Arsenal met 2-0

Een bekende “Highbury boy”externe link:De in Islington geboren Samuel Iling-Junior trad in 2011 op achtjarige leeftijd toe tot de academie van Chelsea. Hij speelde met Bayern München-ster Jamal Musiala en Brighton-huurling Levi Colwill tijdens zijn tijd bij de Blues, maar nadat hij in 2020 een studiebeurs had afgewezen, trad hij toe tot de Serie A-club op een driejarig contract in september van dat jaar.

De vleugelspeler maakte deel uit van de ploeg van Juventus Onder-19 die de halve finales van de UEFA Youth League 2021/22 bereikte en maakte zijn Serie A-debuut in een 4-0 overwinning tegen Empoli voordat hij zijn Champions League-strike ontving in een spannende 4-3 nederlaag. .naar Benfica. Vier dagen later scoorde hij het enige doelpunt 41 seconden nadat hij van de bank kwam toen de ploeg van Massimiliano Allegri met 1-0 won in Lecce met 1-0.

In december werd hij voor die opvallende cameo’s beloond met een nieuw contract tot 2025.

Tammy Abraham (Roma)

Tammy Abraham, Rome, Turijn
Tammy Abraham scoorde vorig seizoen 17 Serie A-doelpunten – meer dan enige andere Engelse speler in één seizoen in de top van Italië

Nadat hij op zevenjarige leeftijd bij Chelsea kwam, scoorde Abraham eerder 30 doelpunten in 82 optredens voor de Blues Rome bereiken de dag nadat Romelu Lukaku terugkeerde naar Stamford Bridge in augustus 2021. Hij beëindigde een geweldig debuutseizoen met twee doelpunten in een 3-0 overwinning in Turijn in mei, waarmee hij de beste engelse speler in een Serie A-campagne met 17. Hij scoorde ook negen Europa Conference League-goals toen de Giallorossi als tweede eindigde na Feyenoord.

Abraham is er tot nu toe niet in geslaagd de hoogten van het vorige seizoen te bereiken en scoorde dit seizoen slechts zeven keer in 33 optredens in alle competities. Zijn laatste doelpunt voor de club was een 2-0 overwinning op Empoli begin februari.

Chris Smalling (Roma)

Chris Smalling speelt voor Roma
Chris Smalling heeft dit seizoen slechts twee wedstrijden gemist voor Roma in alle competities

Chris Smalling is een integraal onderdeel geworden van Mourinho’s Roma-team sinds hij in 2019 overstapte van Manchester United en meer dan 120 keer voor hen speelde. Hij speelde dit seizoen op twee na in alle wedstrijden van Roma, de tweede in de 2-1 Serie A-nederlaag tegen Cremonese afgelopen dinsdag – een wedstrijd die Smalling miste door een schorsing.

In een interview met de Spiegel vorig jaarexterne link:Roma-topman Tiago Pinto noemde de voormalige verdediger van Fulham en Maidstone United vorig seizoen “de beste centrale verdediger in de hele Serie A”.

Via de BBC-bannerVia de BBC-voettekst