Een 3 miljoen jaar oude ontdekking zou de geschiedenis van intelligent leven op aarde kunnen herschrijven

Afbeelding: Credit: JS Oliver, Homa Peninsula Paleoanthropology Project

210329_MOTHERBOARD_ABSTRACT_LOGO

ABSTRACT analyseert verbluffend wetenschappelijk onderzoek, toekomstige technologieën, nieuwe ontdekkingen en grote doorbraken.

Jarenlang geloofden onderzoekers dat menselijke voorouders in Ethiopië de eersten waren die ruwe stenen werktuigen gebruikten, zo’n 2,6 miljoen jaar geleden. Maar een onlangs gepubliceerde studie presenteert nieuwe bevindingen die suggereren dat het maken van gereedschap meer dan 300.000 jaar geleden plaatsvond, op een heel andere plaats en door een soort die niet eens een voorouder van de mens is.

Oldowan toolmaking wordt vaak beschreven als een mijlpaal in de geschiedenis, waardoor efficiënte voedselverwerking mogelijk is. De komst van deze geavanceerde tools (destijds) wordt algemeen beschouwd als een mijlpaal in de culturele ontwikkelingen bleef een toetssteen voor wetenschappers enquêtes in de Tijdlijn van de opkomst van menselijke intelligentie.

Het papier erin Wetenschap– dat mede is geschreven door onderzoekers van verschillende instellingen – beschrijft een site in Nyayanga, Kenia, die dateert van 3.032 tot 2.581 miljoen jaar geleden. Archeologen hebben de site sinds 2015 opgegraven en hebben 330 artefacten (inclusief gereedschap), 1.776 botten en twee mensachtige kiezen ontdekt, maar ze behoren niet tot een directe menselijke voorouder.

“Met deze gereedschappen kun je beter verpletteren dan de kies van een olifant en beter snijden dan de hoektand van een leeuw”, zegt Rick Potts, de hoofdauteur van het onderzoek en houder van de Peter Buck Chair in Human Origins van het museum, Natural History National. Een persbericht. “De Oldowan-technologie was als het plotseling ontwikkelen van een geheel nieuw gebit buiten je lichaam, en het opende een geheel nieuwe verscheidenheid aan voedsel in de Afrikaanse savanne voor onze voorouders.”

De onderzoekers waren in staat om de gereedschappen te dateren tot ongeveer 2,9 miljoen jaar geleden, ruim vóór eerdere gegevens over het gebruik van stenen werktuigen.

“Het is een van de oudste, zo niet het oudste voorbeeld van Oldowan-technologie”, schreef Thomas Plummer, hoogleraar antropologie aan Queen’s College en hoofdauteur van de studie. persbericht. “Het laat zien dat de toolkit eerder verspreid is dan men dacht.”

Hoewel het een indrukwekkende prestatie is dat de gereedschappen zo lang geleden zijn gemaakt, waren ze ook volledig functioneel. Samen met het gereedschap ontdekten de onderzoekers de botten van twee nijlpaarden, wat aantoont dat mensachtigen het gereedschap konden gebruiken om grote dieren te verwerken en op te eten.

Nog ongelooflijker, het artikel vertelt ook over de ontdekking van het team Paranthropus kiezen De Paranthropus geslacht is geen voorouder van het moderne homo sapiens, maar eerder een soort evolutionaire neef. Kiezen zijn de oudste versteende Paranthropus blijft nooit gevonden.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Oldowan-gereedschappen voor het eerst werden gebruikt door menselijke voorouders in de Homo genre, suggereert de ontdekking van gereedschappen in combinatie met kiezen dat onze evolutionaire ouders deze stenen werktuigen mogelijk ook hebben gehanteerd – en dat de ware geschiedenis van vroege mensachtigen genuanceerder is dan we dachten.

“De associatie van deze Nyayanga-tools met Paranthropus zou de zaak kunnen heropenen over wie de oudste gereedschappen van Oldowan heeft gemaakt, ‘zei Plummer in een persbericht. “Misschien niet alleen Homomaar andere soorten mensachtigen verwerkten voedsel met Oldowan-technologie.

“We zullen doorgaan met het verzamelen van dateringsmonsters, werken aan vegetatiereconstructie door middel van fytolietenanalyse (bodems bevatten veel oude fytolieten) en gedragsstudies voortzetten door een breder scala aan archeologische vindplaatsen te onderzoeken, ook in de buurt van de zoetwaterbron”, schreef Plummer in een e-mail aan Moederbord. “En natuurlijk, als we tijdens het proces meer mensachtige fossielen zouden vinden, zou dat niet slecht zijn!”

Update: Dit artikel is bijgewerkt met opmerkingen van de hoofdauteur van de studie, Thomas Plummer.