(Bloomberg) —

Bloombergs meest gelezen

Tienduizenden mensen protesteren tegen het besluit van de Israëlische regering om de macht van het Hooggerechtshof te verminderen, waardoor de spanningen toenemen over een plan dat de grootste onrust in decennia veroorzaakte en waarin reservisten van het leger dreigden de dienst op te schorten.

De legerleider uitte zijn alarm over de waarschuwing van de soldaten, terwijl de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zijn ambtgenoot Yoav Gallant zal ontmoeten in een verkort bezoek nabij de luchthaven in plaats van in het centrum van Tel Aviv om onrust te voorkomen, aldus het Israëlische ministerie van Defensie.

Volgens plannen die door de organisatoren zijn vrijgegeven, zouden er donderdag protesten kunnen zijn in 20 steden in het hele land. Vorige week werden botsingen tussen politie en demonstranten in verschillende gebieden gewelddadig. Waterkanonnen waren zichtbaar op verschillende grote kruispunten.

De onrust is verergerd sinds de nieuwe rechtse coalitie van premier Benjamin Netanyahu voorstelde om wetgevers het laatste woord te geven over de benoeming van nieuwe rechters en het parlement de macht te geven om beslissingen van hoge rechtbanken te herroepen. Tegenstanders – meestal seculiere professionals in tegenstelling tot meer traditionele religieuze joden – zien het als een bedreiging voor de meest ontwikkelde economie en democratie in het Midden-Oosten.

De shekel werd om 11.44 uur licht sterker in Tel Aviv, hoewel hij dit jaar gedeeltelijk als gevolg van de onrust met 2,5% is gedaald. Rapporten suggereren dat beleggers geld beginnen weg te halen uit het land, aangezien Moody’s Investors Service samen met andere grote kredietbeoordelaars waarschuwde voor risico’s voor de schuldgraad van Israël.

Netanyahu had woensdag een ontmoeting met president Isaac Herzog, die op zoek is naar een compromis over de gerechtelijke revisie. Twee keer per week gaan demonstranten de straat op.

“Sommige scheuren kunnen zich vormen en zullen in de toekomst onherstelbaar zijn”, zei Herzi Halevi, chef van de Israel Defense Forces, na een ontmoeting met reservistencommandanten. “Ontkenning is een rode lijn, het zou niet in een militair protocol moeten staan. Het is onaanvaardbaar om een ​​ontkenning te bespreken, het is onaanvaardbaar om op een ontkenning te reageren.”

Westoever

De heropflakkering van interne onrust ging gepaard met toenemende spanningen op de Westelijke Jordaanoever. Op donderdag probeerden Israëlische commando’s in de buurt van de stad Jenin te arresteren wat volgens het leger een cel van terroristen was. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zei dat drie mensen zijn omgekomen.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn sinds het begin van het jaar ongeveer 78 Palestijnen gedood door Israëlische troepen, het hoogste aantal in deze periode sinds 2000. Ondertussen zijn er 14 Israëli’s vermoord op de Westelijke Jordaanoever, ook het hoogste aantal in ongeveer twee decennia, volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

–Met hulp van Gwen Ackerman.

(Updates met shekel in vijfde alinea.)

Bloomberg Businessweek’s meest gelezen

©2023 Bloomberg LP