Een Republikein van het Huis van Afgevaardigden eist dat het ministerie van Buitenlandse Zaken stopt met het financieren van de Global Disinformation Index van Groot-Brittannië, omdat dit leidt tot censuur en in het bijzonder tot censuur van conservatieve nieuwsuitzendingen.

Rep. Ken Buck, Republikein van Colorado, vroeg staatssecretaris Antony Blinken in een brief om “alle huidige en toekomstige publieke financiering van GDI stop te zetten” en het bedrag van de Amerikaanse financiering te verduidelijken dat wordt uitgegeven aan groepen van derden die “de rechten, vrijheid van uitdrukking”. Amerikaanse burgers.

De wetgever wil ook weten of het ministerie van Buitenlandse Zaken informatie heeft over de methodologie die door de GDI wordt gebruikt om nieuwsuitzendingen en individuen op de zogenaamde zwarte lijst te plaatsen.

“GDI gebruikte deze financiering om een ​​lijst op te stellen van nieuwsorganisaties waarmee adverteerders en commerciële belangen geen zaken zouden moeten doen, in een poging om de deelname van deze organisaties aan de ideeënmarkt te beperken”, schreef de heer Buck in een brief aan de heer Blinker. . “Deze organisatie heeft honderdduizenden dollars ontvangen van de door de Amerikaanse belastingbetaler gefinancierde National Endowment for Democracy en het Global Engagement Center van het ministerie van Buitenlandse Zaken.”

De financiering bedraagt ​​ongeveer $ 545.000 van de National Endowment for Democracy en $ 100.000 van de GEC, meldde Fox News Digital.

“Buitenlandse (en binnenlandse) entiteiten betalen voor wat in wezen censuur is, is op twee fronten verontrustend: het verspilt het geld van de belastingbetaler en ondermijnt de grondwettelijke bescherming van de vrijheid van meningsuiting”, schrijft Buck.

Het kantoor van de heer Buck zei dat de controverse over de financiering aan de oppervlakte kwam nadat de regering-Biden “er niet in was geslaagd hun beleid publiekelijk uit te voeren [Homeland Security Department’s] Disinformation Governance Council, het “Ministerie van Waarheid”, vanwege wijdverbreide terugslag.

“Ze kozen er blijkbaar voor om stilletjes buitenlandse desinformatieorganisaties te financieren in een poging rechtse nieuwsuitzendingen op een zwarte lijst te zetten, te censureren en hoorzittingen te weigeren”, aldus zijn kantoor.

In het GDI-rapport van afgelopen december getiteld “Desinformatierisicobeoordeling: de online nieuwsmarkt in de Verenigde Staten” werden veel conservatieve nieuwsuitzendingen, waaronder The Washington Times, New York Post, The Federalist, Newsmax, American Conservative en One America News, tot de “hoogste niveaus” in de categorie desinformatie.

De groep rangschikte outfits zoals The Associated Press, The New York Times, USA Today, The Washington Post, Buzzfeed News en HuffPost als “minst riskant”.

De National Endowment for Democracy staat vermeld op de GDI-website als financier, net als de Open Society Foundations, die de liberale miljardair George Soros heeft opgericht als een primair middel om te doneren aan zijn favoriete doelen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verzette zich eerder tegen deze beweringen en zei dat “het Global Engagement Center op geen enkele manier inhoud op sociale-mediaplatforms modereert; het is niet zijn missie of zijn bedoeling.

“De rol van de GEC is het identificeren van verhalen, trends en technieken van buitenlandse en niet-statelijke desinformatie die bedoeld zijn om het beleid, de veiligheid of de stabiliteit van de Verenigde Staten, Amerikaanse bondgenoten en partnerlanden te ondermijnen of te beïnvloeden”, zei de woordvoerder. De Washington Times. . .

De afdeling zei ook dat “de Global Disinformation Index is gemaakt voor een internationaal samenwerkingsverband van professionals die hebben onderzocht welke landen het meest bestand waren tegen desinformatie.”

National Endowment for Democracy-woordvoerster Leslie Aun zei dat haar organisatie twee subsidies aan de GDI gaf, maar niet om het Amerikaanse politieke discours te beheersen.

De subsidies waren “zeer eng gericht op een initiatief om desinformatie van autoritaire regimes, met name China, te identificeren en te bestrijden”, vertelde ze aan The Times.

• Valerie Richardson heeft bijgedragen aan dit rapport.