Staatsminister voor Elektronica en Informatietechnologie, Rajeev Chandrasekhar Bestandsfoto:

Staatsminister voor Elektronica en Informatietechnologie, Rajeev Chandrasekhar Bestandsfoto:

De regering van de Unie heeft donderdag officieel de Digital India Act 2023 geïntroduceerd, een ingrijpende herziening van de decennia oude Information Technology Act 2000. Rajeev Chandrasekhar, staatsminister voor elektronica en informatietechnologie, kondigde de veranderingen aan tijdens een presentatie in Bengaluru.

De regering heroverweegt een belangrijk aspect van cyberspace: de ‘veilige haven’, het principe dat zogenaamde ‘tussenpersonen’ op internet niet verantwoordelijk zijn voor wat derden op hun websites plaatsen. Dit is het principe dat sociale-mediaplatforms in staat stelt aansprakelijkheid voor door gebruikers geplaatste berichten te vermijden.

Safe Harbor is de afgelopen jaren beperkt door regelgeving zoals de Information Technology Rules 2021 (Richtlijnen voor tussenpersonen en Digital Media Code of Ethics), die vereisen dat platforms berichten verwijderen op bevel van de overheid of wanneer wettelijk vereist.

Vanaf de jaren 2000 zei Chandrasekhar dat de platforms waarvoor Safe Harbor als concept werd toegepast “nu zijn geëvolueerd tot verschillende soorten deelnemers en platforms op internet, die functioneel sterk van elkaar verschillen en verschillende soorten vangrails en wettelijke vereisten vereisen”.

Uitgelegd | : Wijzigingen in IT-regels, 2021

Grondwettelijke beschermingen:

Chandrasekhar gaf ook aan dat het eigen moderatiebeleid van sociale mediaplatforms nu op de achtergrond kan komen te staan ​​ten opzichte van de grondwettelijke bescherming van de vrijheid van meningsuiting. “Fundamentele rechten op meningsuiting kunnen door geen enkel platform worden geschonden”, zei de minister, “maar het is zeker betwistbaar dat het bewapenen van desinformatie niet hetzelfde is als vrijheid van meningsuiting, en dit moet worden opgelost”.

Een amendement van oktober 2022 op de IT-regels, 2021 stelt dat platforms de vrijheid van meningsuiting van gebruikers moeten respecteren. Er zijn nu drie klachtencommissies opgericht om inhoudelijke klachten van gebruikers van sociale media te behandelen. Sinds de lancering van het beroepspanelportaal op 1 maart zijn er volgens het dashboard van de website al zeventien beroepschriften ingediend.

Veel van deze digitale wetten zullen nu waarschijnlijk worden opgenomen in de Digital India Act, zei de minister.

Online beveiliging:

De minister wees op andere aspecten die onder de Digital India Act vallen, zoals kunstmatige intelligentie (AI), deepfakes, cybercriminaliteit, concurrentiekwesties tussen internetplatforms en gegevensbescherming. De regering heeft vorig jaar een wet op de bescherming van digitale persoonsgegevens geïntroduceerd, en de heer Chandrasekhar zei dat dit een van de vier onderdelen van de wet op de digitale india zou zijn, naast het nationale beleid voor het beheer van gegevens en wijzigingen in het Indiase wetboek van strafrecht. de regels geformuleerd onder de Digital India Act.

Uitgelegd | : Het gevaar van deepfakes

Chandrasekhar zei dat de nieuwe wet zou proberen “complexe nieuwe vormen van gebruikersschade” aan te pakken die waren ontstaan ​​in de jaren sinds de IT-wet van kracht werd, zoals catfishing, doxxing, trollen en phishing.

Er komt een nieuw “jurisdictiemechanisme” voor strafrechtelijke en civielrechtelijke misdrijven die online worden gepleegd, zei dhr. Chandrasekhar. Een wijziging van de Companies Act 2002 zou ook nodig kunnen zijn, zei hij in zijn presentatie.

Diepgaand overleg

De regering zal verschillende overlegrondes houden met het publiek en de belanghebbenden uit de industrie om eerst tot de principes van deze wet te komen en vervolgens een ontwerp glad te strijken dat door het ministerie zal worden vrijgegeven, zei Chandrasekhar, erop wijzend dat “het internet en het technologie-ecosysteem in het algemeen aanzienlijk geëvolueerd sinds 2000, toen de IT-wet van kracht werd”.

De minister weigerde een tijdschema te geven voor de indiening van het project in het parlement. “Daar willen we zeker van zijn [the Bill] wordt op grote schaal geraadpleegd, dat iedereen met twijfels “of met input zou worden geraadpleegd, zei hij. “We zullen door het land reizen en dit overleg doen. Als het nog vijf maanden duurt, het zij zo”, voegde hij eraan toe.