Enkele van de beste Olympiërs van Canada eisen publiekelijk dat het Canadese Olympisch Comité zijn standpunt omdraait en zijn steun aan Russische en Wit-Russische atleten die deelnemen aan de Olympische Spelen van 2024 intrekt.

Tientallen atleten hebben een open brief aan het COC ondertekend, waarin ze hun kennelijke steun veroordelen om Russen en Wit-Russen uiteindelijk toe te staan ​​om als “neutralen” deel te nemen aan de Zomerspelen van Parijs.

Het kwam nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had gezegd dat het atleten uit Rusland en zijn naaste bondgenoten in Parijs wilde zien strijden.

“We zijn hier om gehoord te worden en voor het COC om naar ons te luisteren”, vertelde de gepensioneerde rugbyspeler Jen Kish, een van de Olympiërs die de brief ondertekende, aan CBC News.

“We willen dat ze begrijpen dat er hier geen middenweg is. Je staat aan de ene of de andere kant. En in welk deel van het verhaal wil je zijn?”

In de brief zeggen de atleten dat het toestaan ​​van neutrale deelname van Rusland en Wit-Rusland “de boodschap afgeeft dat het COC niet langer bezorgd is over de brutale invasie van Oekraïne door Rusland”.

Een brede opname van drie vrouwen die in een donker verlichte studio zitten voor een interview, met in het midden nog een vrouw op een scherm.
Van links naar rechts chatten Olympiërs Perdita Felicien, Jen Kish en Beckie Scott met Adrienne Arsenault. Onder degenen die een open brief aan het COC hebben ondertekend, zijn de drie gepensioneerde sporters. (Sean Brocklehurst/CBC)

IOC verzacht houding, COC volgt

Een jaar geleden was het IOC een van de eerste internationale instanties die de Russische invasie van Oekraïne veroordeelde en adviseerde sportorganisaties Russische atleten te verbieden deel te nemen aan internationale competities.

Maar daar kwam in januari verandering in toen de Raad van Bestuur van het IOC gezegd hij geloofde niet meer een atleet “zou alleen vanwege zijn paspoort moeten worden verhinderd deel te nemen”.

Hij raadde toen aan om een ​​”pad voor deelname van atleten aan wedstrijden onder strikte voorwaarden” te verkennen.

In een reactie laat het COC in een verklaring weten nog steeds achter het eerdere standpunt van het IOC te staan ​​dat Rusland en Wit-Rusland moeten worden uitgesloten van internationale competities.

Maar hij voegde eraan toe dat het uitsluiten van “atleten uitsluitend op basis van hun nationaliteit ook indruist tegen de fundamentele principes van de Olympische beweging”.

Een paar weken later, COC-chef David Shoemaker vertelde CBC Sports“Als er een manier is om vrijstellingen te krijgen voor atleten die ons kunnen bewijzen dat ze tegen oorlog zijn, dan zijn we bereid te overwegen wat de internationale gemeenschap in gedachten heeft.”

Een man in een donkere top juicht met een helder verlicht Canadees Olympisch bord aan zijn linkerhand.
COC-topman David Shoemaker zei dat de commissie klaar was om te onderzoeken hoe atleten uit Rusland en Wit-Rusland kunnen strijden in Parijs. (Tijana Martin/De Canadese Pers)

De verandering maakte Kish en mede-Olympiërs woedend, waaronder de gepensioneerde hordeloper Perdita Felicien en de gepensioneerde langlaufer Beckie Scott, die erkenden dat ze repercussies konden krijgen als ze zich uitspraken tegen het standpunt van het COC.

“Het grootste risico voor ons is om te zwijgen en medeplichtig te zijn aan deze verklaring omdat we het er niet mee eens zijn”, zei Scott.

Scott zegt dat zij en andere Olympiërs met COC-bestuursleden hebben gesproken, maar dat het duidelijk werd dat ze “heel anders” waren en dat hun gesprekken achter gesloten deuren nergens toe leidden.

“Ze vertegenwoordigden niet echt een verschuiving in perspectief of positionering,” zei ze. “En dus dachten we, weet je wat? De volgende stap is om naar de beurs te gaan.”

KIJK | Scott legt de beslissing om naar de beurs te gaan uit:

De beslissing om de brief te sturen

De Canadese Olympiër Beckie Scott legt uit waarom zij en meer dan 40 andere atleten besloten een open brief aan het Canadese Olympisch Comité te schrijven over haar standpunt over het onderzoeken van een manier om Russische en Wit-Russische atleten toe te staan ​​deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

In totaal hebben 42 Canadese Olympiërs de brief ondertekend.

Als reactie hierop zegt het COC dat zijn standpunt niet is veranderd: atleten uit beide landen moeten worden geweerd, terwijl er ruimte blijft voor een “levensvatbaar neutraliteitsmodel”.

“We waarderen de standpunten en zorgen die de atleten in de brief van vandaag naar voren hebben gebracht en hebben aangeboden om de afgelopen maand verschillende keren met verschillende ondertekenaars te spreken om hun standpunten te bespreken en ons standpunt te verduidelijken, onder meer tijdens een speciale vergadering van het COC-bestuur. van de directeuren die hiervoor zijn opgeroepen’, zei de commissie in een e-mail aan CBC News.

“Ons standpunt, consistent in het afgelopen jaar, is dat we de uitsluiting van Russische en Wit-Russische atleten van internationale sport ondersteunen terwijl de invasie aan de gang is. Dit is in overeenstemming met de recente verklaring, ondertekend door Canada en meer van 30 andere landen, waarin wordt opgeroepen om het verbod voort te zetten bij gebrek aan duidelijkheid en concrete details over een levensvatbaar neutraliteitsmodel.”

De 5 Olympische ringen met de Eiffeltoren op de achtergrond.
De Olympische ringen staan ​​op Place du Trocadéro, met uitzicht op de Eiffeltoren in Parijs. Meer dan 40 Canadese Olympiërs roepen het Canadees Olympisch Comité (COC) op om zijn kennelijke steun aan Russische of Wit-Russische atleten om volgend jaar deel te nemen aan de Zomerspelen van Parijs in te trekken. (Michel Euler/Associated Press)

De positie van Ottawa is ongewijzigd

Felicien zegt dat de brief niet bedoeld is om het COC te bekritiseren of in verlegenheid te brengen.

“Het gaat erom te doen wat wij denken dat juist is. We hebben zo’n grote sportieve invloed, zo’n grote macht als sportnatie”, zei ze. “En ik denk dat voor velen van ons die hiernaar zitten te kijken, het een beetje gênant is om te zien dat ons land zich niet aanpast aan wat juist is.”

Canada zit er inderdaad tussen 35 ondertekenaars van een verklaring aan het IOC hem oproepen om het idee van “neutraliteit” voor Russische en Wit-Russische atleten te verduidelijken.

“In Rusland en Wit-Rusland zijn sport en politiek nauw met elkaar verweven”, luidde een deel van de verklaring die vorige maand werd vrijgegeven.

“We maken ons grote zorgen over het vermogen van Russische en Wit-Russische Olympische atleten om te concurreren als ‘neutralen’ – onder de voorwaarden van het IOC dat zich niet identificeert met hun land – wanneer ze rechtstreeks worden gefinancierd en ondersteund door hun staten.”

Minister van Sport Pascale St-Onge zei op 2 februari dat het standpunt van Canada duidelijk was. 10 dat de twee landen “moeten worden verbannen” van de Spelen van Parijs.

“Laten we solidair zijn met Oekraïne”, zei ze.

Kish, Scott en Felicien willen dat het COC hetzelfde doet.

“Is het moeilijk om op te staan ​​tegen Rusland? Is het moeilijk om op te staan [IOC president] Thomas Bach en het IOC? Absoluut,” zei Felicien. “Maar je moet het doen… je moet morele moed hebben en je moet doen wat juist is.”

Scott zegt dat ze denkt dat het IOC van standpunt is veranderd vanwege de nauwe banden met Rusland.

“Rusland is een zeer machtige, goed uitgeruste natie met diepe zakken en het vermogen om grote evenementen en grote wedstrijden te organiseren. Het is een zeer belangrijke partner voor het IOC”, zei ze. “En dus [the IOC is] op zoek naar een uitweg uit de sancties die een jaar geleden van kracht waren.”

Het besluit van het IOC lokte ook een scherpe berisping uit Oekraïne, dat zei dat het Moskou een “platform bood om genocide te promoten”.

Het IOC deed de kritiek af als “lasterlijk”.

Felicien zegt dat de suggestie van het COC dat Russische atleten publiekelijk de oorlog zouden kunnen aanklagen om te mogen deelnemen, simpelweg onrealistisch is, omdat ze dan in eigen land het doelwit zouden zijn en vervolgd zouden worden.

“Het Russisch Olympisch Comité heeft zijn atleten gevraagd om aan te moedigen [the military], steun de oorlog, neem deel aan de oorlog. Dat is waar we tegenaan lopen,” zei ze. “En dan te bedenken dat ze in Parijs aankomen en volkomen neutraal zijn… dat bestaat niet. Het klopt niet met de realiteit.”

KIJK | Félicien over de scheiding van sport en oorlog:

Atleten en oorlog scheiden

De Canadese Olympiër Perdita Felicien zegt dat zij en haar collega-atleten veel hebben nagedacht over het effect dat het verbod op de Olympische Spelen in Parijs zou hebben op atleten uit Rusland en Wit-Rusland, maar waren het er uiteindelijk over eens dat er een bredere kwestie van mensenrechten en democratie moest worden overwogen.

Felicien zei dat hoewel er misschien Russische of Wit-Russische atleten zijn die de oorlog niet steunen, hun Olympische droom niet belangrijker is dan fundamentele mensenrechten en democratie.

“Als ik denk aan wat Oekraïners doormaken en ik denk aan een Russisch individu, een Wit-Russische atleet, die misschien niet naar Parijs 2024 gaat”, zei ze. “Voor mij is er geen vergelijking in wat er op het spel staat.”

Scott is nog directer.

“Het idee dat Oekraïense atleten een zwembad, een baan of een veld delen met Russische atleten, is moreel volkomen verkeerd”, zei ze.

En hoewel Oekraïne zelf heeft gedreigd de Spelen van Parijs te boycotten als Rusland mag meedoen, zou het volgens Kish nog erger zijn.

“Is het niet absurd dat we een pestkop op de Olympische Spelen hebben – en het slachtoffer thuis en zijn droom opgeeft? Is dat niet absurd? Kijken hoe de pestkop wint? Voor mij betekent dat niet eens ervoor zorgen dat ik naar de Olympische Spelen wil kijken’, zegt Kis.

“Want daar gaan de Olympische Spelen niet over. Het is absurd en triest.”

KIJK | Boycot door Oekraïne zou nu zijn, zegt Kish:

“Ik zou ermee instemmen om niet deel te nemen aan deze Spelen”

Olympiër Jen Kish zegt dat hoewel Rusland en Wit-Rusland atleten mogen sturen om deel te nemen aan de Spelen van Parijs, andere landen zouden moeten overwegen om niet te gaan.


Hieronder staat de volledige verklaring van het Canadese Olympisch Comité:

“Het Canadian Olympic Committee (COC) is solidair met Oekraïne en veroordeelt, in overeenstemming met de regering van Canada en de internationale gemeenschap, de Russische en Wit-Russische invasie van Oekraïne.

We waarderen de standpunten en zorgen die de atleten in de brief van vandaag hebben geuit en hebben aangeboden om de afgelopen maand verschillende keren met verschillende ondertekenaars te spreken om hun standpunten te bespreken en ons standpunt te verduidelijken, onder meer tijdens een speciale vergadering van de COC-raad van bestuur daartoe opgeroepen.

Ons standpunt, consistent in het afgelopen jaar, is dat we de uitsluiting van Russische en Wit-Russische atleten van internationale sporten ondersteunen terwijl de invasie aan de gang is. Dit is in overeenstemming met de recente verklaring, ondertekend door Canada en meer dan 30 andere landen, waarin wordt opgeroepen tot voortzetting van het verbod bij gebrek aan duidelijkheid en concrete details over een levensvatbaar neutraliteitsmodel. »