SACRAMENTO, Californië — Gouverneur van Californië. Gavin Newsom trok woensdag een contract van $ 54 miljoen met Walgreens in nadat de drogisterijgigant zei dat het in sommige conservatief geleide staten geen abortuspillen per post zou verkopen.

Newsom beval woensdag staatsambtenaren om een ​​contract met Walgreens niet te verlengen voor het kopen van speciale geneesmiddelen op recept van apotheken voor het Californische gevangenisgezondheidszorgsysteem, waaronder antivirale en antischimmelmiddelen en medicijnen die worden gebruikt voor congestief hartfalen. Walgreens kreeg ongeveer $ 54 miljoen uit het contract, dat op 30 april afloopt.

Het kantoor van Newsom zei dat de staat de drugs elders zou kopen.

“Californië zal niet werkeloos toekijken terwijl bedrijven toegeven aan extremisten en kritieke toegang tot reproductieve zorg en vrijheid afsnijden”, zei Newsom in een persbericht. “Californië staat op het punt om de op drie na grootste economie ter wereld te worden en we zullen onze marktmacht gebruiken om het recht om te kiezen te verdedigen.”

Een vertegenwoordiger van Walgreens, gevestigd in de noordelijke buitenwijk Deerfield, Illinois in Chicago, reageerde niet op een e-mail van Associated Press waarin om commentaar werd gevraagd. Maar eerder deze week zei het bedrijf in een verklaring dat het van plan is het medicijn, mifepriston genaamd, te distribueren “in elk rechtsgebied waar het wettelijk is toegestaan ​​om dit te doen.”

“Patiënten voorzien van wettelijk goedgekeurde medicijnen is wat apotheken doen en is geworteld in onze toewijding aan de gemeenschappen waarin we actief zijn”, aldus een verklaring op de website van het bedrijf.

Mifepriston is een pil die in combinatie met een andere pil een zwangerschap beëindigt. De Amerikaanse Food and Drug Administration keurde de pil in 2000 goed voor gebruik tot de 10e week van de zwangerschap. Tegenwoordig wordt meer dan de helft van alle abortussen in de Verenigde Staten uitgevoerd met behulp van pillen, volgens het Guttmacher Institute, een onderzoeksgroep die abortusrechten ondersteunt.

Nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar de federale abortuswet heeft geschrapt, hebben meer dan een dozijn staten het gebruik van abortuspillen aan banden gelegd. Maar deze beperkingen worden aangevochten voor de rechtbank.

Procureurs-generaal in 20 staten, meestal met Republikeinse gouverneurs, hebben Walgreens en CVS gewaarschuwd dat ze juridische gevolgen kunnen ondervinden als ze in hun staten abortuspillen verkopen. Vorige week bevestigde Walgreens dat het een reactie had gestuurd naar elke procureur-generaal waarin stond dat het de drug niet in hun staten zou verspreiden.

Newsom reageerde maandag op het nieuws en plaatste in een Twitter-bericht dat Californië geen zaken zou doen met Walgreens “of een bedrijf dat toegeeft aan extremisten en het leven van vrouwen in gevaar brengt”.

‘We zijn klaar,’ zei Newsom.

Het verlies van het Californische contract zal een lichte impact hebben op de omzet van Walgreens, aangezien het bedrijf een omzet rapporteerde van $ 132,7 miljard voor het fiscale jaar dat eindigde op 1 augustus. 31.

Maar voor Newsom gaat het meer om het versterken van de rol van Californië als leider in wat hij ‘reproductieve vrijheid’ noemde.

Newsom zet zich in om van Californië een toevluchtsoord te maken voor inwoners van andere staten waar abortus illegaal is of strikt wordt gereguleerd. Vorig jaar ondertekende Newsom meer dan een dozijn nieuwe wetten om abortusrechten te beschermen, waaronder het ondertekenen van $ 20 miljoen aan nieuwe uitgaven om te helpen betalen voor reizen en accommodatie van mensen die uit andere staten naar Californië komen voor abortussen.

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.