Donderdag stemde het Huis tweeledig om het voorstel van president Biden om de jurisdictie van de Environmental Protection Agency over waterwegen en wetlands uit te breiden, te verwerpen.

De door de GOP geleide kamer nam een ​​geprivilegieerde resolutie aan, die nu door de Senaat moet worden goedgekeurd en slechts een gewone meerderheid nodig heeft, als onderdeel van een bredere strategie om kwetsbare senaatsdemocraten te dwingen krachtig te stemmen over het beleid van de regering.

De maatregel werd goedgekeurd 227-198 om de heerschappij van de heer Biden, bekend als U.S. Waters, te blokkeren. Regels die later deze maand van kracht worden, zeggen de Republikeinen, zouden de landbouwgrond in gevaar brengen met kleine watermassa’s zoals kreken of ravijnen die mogelijk onder federale bescherming.

Negen Huisdemocraten stemden met alle Republikeinen voor de resolutie.

De door de Democraten geleide Senaat zal het naar verwachting volgende week goedkeuren met de steun van ten minste één Democraat: Sen. Joe Manchin III van West-Virginia.

De voorzitter van de House Transportation and Infrastructure Committee, Sam Graves, een Republikein uit Missouri en auteur van de resolutie, beschreef de waterregel van Biden als een “schandalige machtsgreep van de regering”.


ZIE OOK: Biden wil EPA-personeel versterken met 2.400 nieuwe officieren


“Hoewel de Clean Water Act de gezondheid van de wateren van ons land dramatisch heeft verbeterd, hebben brede interpretaties ervan geleid tot veel onzekerheid in de 50 jaar sinds de goedkeuring ervan,” zei hij.

Democraten zeggen dat de regel, die onder de Clean Water Act van 1972 valt en grotendeels de regels herstelt die onder voormalig president Donald Trump zijn teruggedraaid, cruciaal is voor het beschermen van de watervoorziening van het land en dat de zorgen over de impact ervan op boeren overdreven zijn.

“Dit debat dat we vandaag hebben, gaat helemaal over schoon water, en we moeten mensen en schoon water boven vervuiling stellen”, zei Rep. Rick Larsen uit Washington, de beste democraat in het House Transportation and Infrastructure Committee.

De resolutie is de derde favoriete motie in evenveel weken die de Republikeinen van het Huis hebben aangenomen om de Democraten in de Senaat uit balans te brengen, terwijl de anderen zich richten op de misdaadwetten van DC en het mengen van 401(k)-investeringen met klimaatverandering.

De heer Manchin zei dat hij zou stemmen voor de GOP-resolutie tegen de waterregel, waardoor de Republikeinen waarschijnlijk de stemmen zouden krijgen die ze nodig hebben om het tot zinken te brengen vanwege democratische afwezigheid. Andere Democraten die op zoek zijn naar herverkiezing in landbouwstaten, waaronder Sens. Jon Tester uit Montana, Sherrod Brown uit Ohio en Bob Casey uit Pennsylvania zwijgen.

Maar het debat over de Mr. Water-regel van Biden kan binnenkort betwist worden dankzij het Hooggerechtshof, waardoor de senaatsdemocraten meer dekking krijgen om de president tegen te gaan.

Het Hooggerechtshof zal naar verwachting later dit jaar uitspraak doen in Sackett v. EPA die beschermde waterwegen zou kunnen veranderen onder de Clean Water Act.

De conservatieve meerderheid van het Hooggerechtshof leek sceptisch over argumenten van vorig jaar dat waterwegen en wetlands die ‘grenzen’ aan grotere watermassa’s ook moeten worden beschermd op grond van de Clean Water Act.