Het budget van president Biden van $ 6,8 biljoen is bedoeld om 2.400 nieuwe medewerkers toe te voegen aan de Environmental Protection Agency – een stijging van meer dan 16% ten opzichte van het huidige personeelsbestand.

De heer Biden wil de financiering voor de EPA met $ 1,9 miljard verhogen ten opzichte van het bedrag dat vorig jaar door het Congres is goedgekeurd. In totaal zou het EPA-budget 12 miljard dollar bedragen.

“De EPA staat centraal in de ambitieuze milieuagenda van president Biden en de [budget] zal ervoor zorgen dat het Agentschap gedurfde milieumaatregelen en economische voordelen voor iedereen levert”, aldus Michael Regan, de administrateur van het Agentschap.

Het grootste deel van de nieuwe fondsen zou worden gebruikt om nog eens 2.400 voltijdse werknemers bij het bureau aan te nemen. Momenteel heeft de EPA meer dan 14.800 werknemers in het hele land. Dit cijfer is beduidend lager dan de 17.000 werknemers aan het begin van de regering-Obama.

Ambtenaren van het Witte Huis zeggen dat de EPA niet over voldoende personeel beschikt om vervuilers aan te pakken. Biden gaf voormalig president Donald Trump de schuld van de onderbezetting, die tijdens zijn vierjarige ambtsperiode een uittocht van meer dan 1.200 EPA-medewerkers zag.

“Personeelsinkrimpingen onder de vorige regering blijven het vermogen van het Agentschap ondermijnen om zijn missie uit te voeren om lucht en water te beschermen, de klimaatcrisis aan te pakken en milieurechtvaardigheid te bevorderen”, aldus een begrotingsnota van het Witte Huis bij de begroting van de heer Biden.

Biden beloofde tijdens de presidentiële race van 2020 dat klimaatverandering een initiatief van de “hele regering” zou zijn voor zijn regering. Sinds zijn aantreden heeft de heer Biden uitvoerende bevelen uitgevaardigd die afdelingen opdragen hun voetafdruk op fossiele brandstoffen te verkleinen.

De president kreeg ook toestemming van het Congres om nieuwe financiering voor de EPA goed te keuren. De infrastructuurwet van $ 1,2 biljoen zal naar verwachting de EPA-financiering de komende tien jaar met $ 90 miljard verhogen.

Democraten zeggen dat het extra geld geen effect zal hebben als er niet genoeg personeel bij de EPA is om toezicht te houden op de uitbetaling.