Het gebruik van commerciële satellieten door Oekraïne om de Russische invasie af te slaan, heeft de interesse van de Amerikaanse ruimtemacht vergroot om de capaciteiten van de particuliere sector te benutten om nieuwe technologieën te ontwikkelen om oorlog in de ruimte te voeren.

Maar de mogelijke afhankelijkheid van particuliere bedrijven en de technologische revolutie die satellieten kleiner en krachtiger heeft gemaakt, dwingen het ministerie van Defensie te worstelen met moeilijke vragen over wat te doen als deze particuliere satellieten het doelwit zijn van een tegenstander.

Abonneer u op de The Post Most-nieuwsbrief voor de grootste en interessantste verhalen van The Washington Post.

Ambtenaren van het Witte Huis en het Pentagon hebben geprobeerd uit te zoeken wat het beleid zou moeten zijn sinds een hoge Russische functionaris in oktober zei dat Rusland zich zou kunnen richten op de groeiende vloot van commerciële satellieten als deze worden gebruikt om Oekraïne te helpen.

Konstantin Vorontsov, adjunct-directeur van de afdeling Non-proliferatie en bewapening van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde de groei van particuliere satellieten “een uiterst gevaarlijke trend die verder gaat dan het onschadelijke gebruik van ruimtetechnologieën en die duidelijk werd tijdens de laatste ontwikkelingen in Oekraïne. ”

Hij waarschuwde dat “quasi-civiele infrastructuur een legitiem doelwit voor vergelding zou kunnen worden”.

In reactie daarop herhaalde de perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, de eerdere opmerkingen van haar tegenhanger in het Pentagon dat “elke aanval op de Amerikaanse infrastructuur zal worden beantwoord met een reactie, zoals u van mijn collega hebt gehoord, op een tijdstip en op een manier naar onze keuze. “

Maar wat die reactie zal zijn, is onbekend, aangezien ambtenaren van een aantal agentschappen proberen een beleidskader vast te stellen over hoe te reageren als een zakelijke onderneming het doelwit is.

In een recent interview zei Gen. David Thompson, vice-chef operaties van Space Force, zei dat hoewel het uitbreiden van de samenwerking met de commerciële ruimtevaartindustrie een van zijn topprioriteiten is, het ook heeft geleid tot een groot aantal onbeantwoorde vragen.

“Het conflict in Oekraïne heeft dit op de voorgrond geplaatst”, zei hij. “Ten eerste denken handelsbedrijven heel helder en zorgvuldig na of we erbij betrokken kunnen worden? Moeten we betrokken zijn? Wat zijn de implicaties van betrokkenheid? … En dat is aan onze kant precies hetzelfde. Moeten we afhankelijk zijn van commerciële ondernemingen “services? Waar kunnen we beroep doen op commerciële services?”

Het Pentagon vertrouwt al lang op de particuliere sector, zei hij. Maar de proliferatie van kleine satellieten creëerde een veerkrachtiger systeem dat real-time beelden van het Oekraïense slagveld vanuit de ruimte opleverde, waardoor landen troepenbewegingen konden volgen, schade konden beoordelen en informatie konden delen. Communicatiesystemen, zoals de Starlink-constellatie van SpaceX, hebben het internet operationeel gehouden in een tijd waarin de infrastructuur van Oekraïne is gedecimeerd.

De gesprekken komen omdat het Pentagon investeert in meer systemen die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor civiel gebruik, maar ook militaire toepassingen hebben. In de Nationale Defensiestrategie die eind vorig jaar werd gepubliceerd, beloofde het Pentagon “de samenwerking met de particuliere sector op prioritaire gebieden te intensiveren, met name met de commerciële ruimtevaartindustrie, gebruikmakend van zijn technologische vooruitgang en zijn ondernemersgeest om nieuwe capaciteiten mogelijk te maken”.

Verschillende bedrijven ontwikkelen kleine raketten die goedkoop en met weinig aandacht gelanceerd kunnen worden. SpaceX lanceerde ondertussen zijn Falcon 9-raket in een recordtempo en vuurde hem vorig jaar 61 keer af. Het bedrijf ligt op schema voor nog meer lanceringen dit jaar.

“We denken dat we over een paar jaar in het bereik van 200, 300, 400 zullen zitten”, zei Space Force Maj. Gen. zei Stephen Purdy Jr. op een conferentie deze maand, verwijzend naar het totale aantal ruimtelanceringen. “Er is een enorme toename van commerciële lanceringen.”

Hij zei dat de Space Force het punt zou willen bereiken waarop “we constant lanceren, en er is een schema. Er is een lancering over twee uur en er is een lancering over 20 uur. Je satelliet is niet klaar? Oké, ga verder de volgende.”

Voor de volgende ronde van lanceercontracten voor nationale veiligheid heeft de Space Force een aanpak aangeboden die speciaal is ontworpen om kleinere lanceerbedrijven te helpen concurreren.

Er zal een spoor van contracten worden gereserveerd voor de meest efficiënte raketten – degenen die in staat zijn zware ladingen in elke baan te hijsen waar het Pentagon een satelliet wil implanteren. Steunpilaren zoals SpaceX en United Launch Alliance, de joint venture van Lockheed Martin en Boeing, zouden hier waarschijnlijk om strijden. Blue Origin, het bedrijf van Jeff Bezos, zou mogelijk ook zijn New Glenn-raket kunnen aanbieden, hoewel deze nog moet vliegen. (Bezos is eigenaar van The Washington Post.)

Maar de Space Force heeft aangeboden om een ​​tweede spoor aan te bieden voor kleinere raketten, waardoor start-ups een van de meest gewaardeerde en lucratieve ruimtevaartmarkten kunnen betreden die over meerdere jaren miljarden dollars waard kunnen zijn. Die bedrijven zijn onder meer Rocket Lab, dat onlangs zijn lanceerbasis aan de oostkust van Virginia heeft gedoopt, wat bijdraagt ​​aan zijn Nieuw-Zeelandse faciliteit, en Relativity, dat woensdag de eerste 3D-geprinte raket ter wereld zal lanceren.

Er zijn ook tal van ruimtevaartbedrijven die beloven raketten te bouwen die nooit hebben gevlogen. “De uitdaging is om de lat niet te laag te leggen”, zei Peter Beck, CEO van Rocket Lab, in een interview. “We denken niet dat het nuttig is om papieren raketten te laten concurreren met echte raketten. … Er moet een zekere mate van due diligence zijn. Er moet een zekere mate van gezond verstand zijn.”

De nieuwe aanpak heeft “deze spanning zeer goed in evenwicht gehouden tussen ervoor zorgen dat we hebben wat we nodig hebben voor toegang tot de ruimte voor nationale veiligheid en, zo goed als we kunnen, helpen om commerciële marktgroei te bevorderen en te benutten”, zei Thompson.

De Space Force kijkt ook naar de particuliere sector voor zogenaamd onderhoud in een baan om de aarde, het bijtanken van ruimtevaartuigen en het repareren van beschadigde vaartuigen. Op een gegeven moment, zei Purdy, zag hij een toekomst waarin er boegschroefdepots in de ruimte zouden zijn, sleepboten die beschadigde satellieten zouden kunnen verplaatsen, stortplaatsen en productie in de ruimte op commerciële ruimtestations.

Met andere woorden, ervoor zorgen dat de ruimte dezelfde gevechtsinfrastructuur en logistiek heeft als op de grond.

“In andere gebieden bouwen we geen schip of tank of vliegtuig, we voorzien het niet van brandstof en dan zeggen we: ‘Oké, je gaat het de komende 15 of 20 jaar bedienen, en jij moet alles plannen. uw operaties op basis van het feit dat u ze nooit meer zult bijtanken, ‘zei Purdy. “Het is moeilijk te begrijpen, maar zo werken we echt in de ruimte.”

Het verwijderen van orbitaal puin komt daarom neer op het creëren van bewegingsvrijheid in de ruimte, zei hij, het in-orbit-equivalent van zeggen dat we “een detectie- en opruimingsvermogen nodig hebben”.

Vorig jaar lanceerde de Space Force een programma genaamd Orbital Prime dat bedrijven startgeld zou geven om de technologie te ontwikkelen die nodig is om de ruimte op te ruimen. In de eerste ronde van het programma kunnen bedrijven prijzen winnen van $ 250.000, met tot $ 1,5 miljoen in een tweede financieringsronde. Het programma wordt afgesloten met een testdemonstratie in een baan om de aarde.

“Nieuwe technologieën openen de markt”, zei Thompson. “En dat heeft een cultuurverandering teweeggebracht. We proberen ons daaraan aan te passen, maar dat brengt uitdagingen met zich mee, zoals elke verandering.”

Een van die uitdagingen betreft de nieuwe verkeersregels – hoe commerciële technologie het beste kan worden gebruikt in oorlogsvoering en hoe te reageren wanneer ze worden aangevallen. Voorlopig zijn er meer vragen dan antwoorden.

“Ik zal je absoluut vertellen dat we nu met de National Space Council, met de National Security Council, met het Office of the Secretary of Defense en zeker binnen de luchtmacht- en strijdmachtafdelingen een intense discussie hebben”, zei Thompson. “Er moet veel worden nagedacht, ontwikkeld en politiek worden gedaan.”

Gerelateerde inhoud

In de wapenwedloop in Oekraïne wordt de VS geconfronteerd met scheuren in de productiemacht

Praten met kinderen die Rusland hebben verlaten over de oorlog in Oekraïne

Nu het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen enorm stijgt, roepen experts op tot uitgebreidere toegang tot methadon