Drieëndertig senaatsdemocraten sloten zich woensdag bij de republikeinen aan en verwierpen met overweldigende meerderheid een herschrijving van het wetboek van strafrecht van het District of Columbia, dat volgens critici zachtaardig is voor misdaad.

Annulering door het Congres van een plaatselijk goedgekeurde wet, wat al meer dan drie decennia niet is gebeurd, gaat nu naar het Witte Huis, waar president Joseph R. Biden heeft gezegd dat hij de Republikeinse maatregel tot annulering zal ondertekenen.

Te midden van een groeiende landelijke verontwaardiging tegen wetteloosheid en misdaad, sloten zelfs top-democraten zoals senaatsleider Chuck Schumer en Debbie Stabenow uit Michigan zich aan bij de 81-14 meerderheid die de herziening van het districtswetboek van strafrecht verwierp.

Democraten uit donkerrode staten die in 2024 herverkozen worden – waaronder Sherrod Brown uit Ohio, Jon Tester uit Montana en Joe Manchin III uit West Virginia – behoorden tot degenen die het district verlieten, evenals de paarse staatsdemocraten zoals Kyrsten Sinema van Arizona en Robert van Pennsylvania. Casey Jr., beiden op zoek naar herverkiezing in 2024.

Het herschreven wetboek van strafrecht zou de straffen voor misdaden zoals carjacking hebben verlaagd en ook mogelijk maken dat gewelddadige overtreders eerder uit de gevangenis kunnen worden vrijgelaten.

Het Witte Huis zei vorige maand dat de president het recht op zelfbestuur van het district steunde, maar Biden kwam terug toen duidelijk werd dat het politieke momentum tegen de maatregel te groot was.

“De Democraten waren niet blij. Het Witte Huis heeft een formele verklaring tegen ons afgelegd. De overgrote meerderheid van de Democraten in het Huis heeft tegen ons gestemd”, zei Mitch McConnell, de Republikein van Kentucky, leider van minderheden in de Senaat, tijdens zijn toespraak.

“Maar toen draaide president Biden om”, vervolgde hij. “De publieke druk was zo groot dat de president nu zegt dat hij hetzelfde Republikeinse wetsvoorstel wil ondertekenen waarvan hij eerder aankondigde dat hij ertegen is.”

DC-raadsvoorzitter Phil Mendelson probeerde maandag de publieke ondergang van de wet af te wenden door een ongekende intrekking van het herschreven wetboek van strafrecht aan te kondigen, een wetsvoorstel waar de gemeente ondanks het veto van burgemeester Muriel Bowser mee heeft doorgezet. Senaatsmedewerkers antwoordden dat een dergelijke manoeuvre niet mogelijk was.

Republikeinen voerden tijdens het codedebat aan dat het district onverantwoordelijk handelde bij het verminderen van strafrechtelijke straffen te midden van een toename van 33% in moorden en meer dan 100 carjackings tot nu toe dit jaar.

Conservatieve wetgevers hebben de schuld gegeven aan de invloed van de nationale antipolitiebeweging die volgens de Republikeinen de misdaadgolven in verschillende Amerikaanse steden aanwakkert.

“Kom naar de echte wereld, meneer de president en de DC Council,” zei senator Joni Ernst, Republikein van Iowa. “Misschien heeft de ‘defund the police’-menigte eindelijk geleerd wat iedereen al eeuwenlang weet: strafrechtelijke straffen zijn niet slechts suggesties, ze beschermen het publiek.”

Terwijl wetgevers over de maatregel debatteerden, protesteerden activisten tegen de actie van de Senaat met een demonstratie buiten het nabijgelegen Union Station.

Nadat voorafgaand aan het protest een poging tot carjacking op sociale media was gemeld, zei Sen. Bill Hagerty, de Republikein uit Tennessee die de afkeuringspoging van de Senaat leidde, merkte het op.

“Een paar ogenblikken geleden op Union Station, waar er nu een protest gaande is – protesteren tegen onze acties hier, mensen die protesteren ten gunste van dit zachte standpunt over misdaad dat de DC Council heeft ingenomen – deze demonstranten waren net getuige van een poging tot carjacking,” Mr. . . zei Hagerty.

Hij zei dat de verdachte werd geconfronteerd en het gebied ontvluchtte dat door de menigte demonstranten liep.

Slechts enkele Democraten hebben zich uitgesproken voor de districtscode.

sen. Chris Van Hollen uit Maryland bevestigde zijn geloof in een staat voor de federale stad en zag de resolutie als een schending van het recht van het district op zelfbestuur.

“Naar mijn mening is deze resolutie een aanval op de democratische rechten van de bevolking van het District of Columbia, dat daar zijn eigen naar behoren gekozen democratische vertegenwoordigers heeft, en de DC Council”, zei de heer Van Hollen. Hij voerde ook aan dat de herschreven straffen voor carjacking in het vernieuwde wetboek van strafrecht van DC nog steeds strenger zijn dan die in verschillende staten, waaronder het betrouwbare rode Kentucky.

Senator Cory Booker uit New Jersey voerde aan dat het district in de herschreven code strengere straffen had opgelegd voor poging tot moord, aanranding en mishandeling van een politieagent.

Burgemeester Bowser heeft een herschikking van het compromis voorgesteld dat zwaardere straffen herstelt voor sommige gewelddadige misdaden en de implementatiedatum uitstelt tot 2027. Zijn voorstel, nu de enige wetgeving die de code in de boeken behandelt, wacht op een hoorzitting in de commissie.