De interim-president zegt dat de bezuinigingen er kwamen ondanks alle inspanningen om de economische impact te beperken.

Wattpad gaat zijn personeelsbestand met 15% verminderen.

Wattpad heeft het nieuws vandaag aan zijn werknemers verteld tijdens een gemeentehuisvergadering.

In de e-mail die naar de werknemers is gestuurd en gedeeld met BetaKit, noemde Wattpad waarnemend president KB Nam “de veranderende economische omgeving” als reden voor de ontslagen.

“Zoals jullie allemaal weten, is de wereldwijde economische realiteit het afgelopen jaar fundamenteel veranderd – en net als andere bedrijven zijn we niet immuun”, zei Nam. “Ondanks onze inspanningen van de afgelopen maanden om de impact van de veranderende economische omgeving te beperken, hebben we vandaag de moeilijke maar noodzakelijke beslissing genomen om ons personeelsbestand in te krimpen.”

De bezuinigingen zijn bedrijfsbreed en treffen 42 van de 267 mensen in het team van Wattpad. Het bedrijf zei niet of de ontslagen bedrijfsbreed waren of gericht waren op bepaalde afdelingen en functies.

De beslissing om de ontslagen te maken volgt op Wattpad’s activiteiten in de afgelopen jaren. In de e-mail merkte Nam op dat Wattpad de afgelopen twee jaar bijna 100 nieuwe werknemers heeft aangenomen sinds het bedrijf door Naver werd gekocht voor C $ 754 miljoen.

Zelfs vóór de overname had het in Toronto gevestigde Wattpad uitgebreid en aangenomen in plaatsen als Halifax, waar het van plan was om vóór COVID-19 een tweede hoofdkantoor te openen.

“De realiteit is dat de omstandigheden die ons historisch gezien in staat stelden om gedurfde actie te ondernemen, zijn veranderd, en vandaag opereren we in een heel andere omgeving”, schreef Nam in de e-mail. “Na bijna een verdubbeling van de omvang van onze teams, is het nu duidelijk dat we ons opnieuw moeten afstemmen op onze huidige zakelijke behoeften en realiteit.”

Nam nam het roer over als interim-president van Wattpad na het vertrek van Jeanne Lam eind vorig jaar. Nam was een webtoon-date, eigendom van Naver, waar hij hoofd strategie en onderzoek was. Nam is gevestigd in Toronto en rapporteert aan Ken Kim, CEO van Webtoon Americas. Wattpad deelde zijn plannen voor een permanente vervanging van de president niet.

Het vertrek van Lam kwam zeven maanden nadat ze was aangenomen om Wattpad te leiden na het besluit van oprichtende CEO Allen Lau om af te treden en uitvoerend adviseur van het bedrijf te worden.

Wattpad werd in 2006 opgericht door Lau en Ivan Yuen, waarbij de laatste bij het bedrijf bleef als chief innovation officer. Met de Wattpad-website en -app kunnen gebruikers originele geschreven werken, zoals artikelen, fanfictie en gedichten, lezen en plaatsen. Het beweert een gemeenschap te hebben van meer dan 94 miljoen mensen, waaronder vijf miljoen schrijvers. Ongeveer 1.500 verhalen die op Wattpad zijn gemaakt, zijn gepubliceerd als boek of aangepast voor televisie en film.

Wattpad’s reductie van 15% van het personeelsbestand volgt de trend van technologiebedrijven die hun broekriem blijven aanhalen met ontslagen. Met een dreigende recessie en een verschuiving in het investeerderslandschap, zijn de ontslagen snel doorgegaan bij grote en kleine bedrijven.

Meer recent was het gemeld dat Meta op het punt staat een tweede bezuinigingsronde door te voeren die duizenden van haar werknemers zal treffen. Atlassian heeft onlangs ook 500 mensen ontslagen, of 5% van het personeelsbestand.

Terwijl de economische neergang en de beperkte toegang tot kapitaal zwaar wegen op technologiebedrijven, hebben sectorspecifieke factoren ook een rol gespeeld bij de recente personeelsinkrimpingen. Een voorbeeld zijn enkele FinTech-startups die te maken hebben met de wankele cryptomarkt. In het geval van Wattpad ervaart Hollywood ook een inkrimping, net als de technische industrie.

Samen met zijn studio en uitgeverijen speelt Wattpad in de media- en entertainmentindustrie om geld te verdienen aan het intellectuele eigendom dat op zijn platform wordt gepubliceerd. Deze industrie heeft ook enorm gezien ontslagen En herstructurering het volgen van wat inhoudsoverschrijding wordt genoemd te midden van een Streaming-rage waar legacy-organisaties hebben geprobeerd te concurreren met de Netflixs van de wereld.

“Dit is geen beslissing die we lichtvaardig hebben genomen”, zegt een woordvoerder van Wattpad tegen BetaKit. “Sinds 2022 hebben we verschillende maatregelen genomen om de impact van een uitdagende macro-economische omgeving te helpen minimaliseren, waaronder het implementeren van een personeelsstop, het verlagen van de kosten en het prioriteren van kostenbesparingen over de hele linie.”

“Hoewel we niet kunnen voorspellen hoe lang deze periode van economische onzekerheid zal duren, hebben we er alle vertrouwen in dat deze veranderingen Wattpad in een sterke positie zullen plaatsen in het licht van de huidige weersomstandigheden en onze overgang naar een meer gerichte benadering van het ondersteunen van schrijvers en hun medewerkers zullen vergemakkelijken. carrières’, voegden ze eraan toe.

UPDATE 8-03-2023: Dit artikel is bijgewerkt met opmerkingen van Wattpad.