Het had niet beter kunnen gaan met Tucker Carlson – als je met “beter” bedoelt dat het universum zich ontvouwt om zijn minachting voor zijn publiek en zijn persoonlijke en professionele corruptie te onthullen. Zijn modieuze remix van gewelddadige beelden van de opstand van 6 januari, die maandagavond werd uitgezonden, ging als een TikTok voor boze babyboomers, maar zonder honden of leuke muziek. Hij bemonsterde meer dan 41.000 uur aan beveiligingsbeelden om tot zijn vooraf vastgestelde conclusie te komen: “Alles bij elkaar genomen ondersteunt de video-opname niet de bewering dat 6 januari een opstand was.” zei Carlson. “In feite vernietigt het die claim.”

Zoiets doet het natuurlijk niet.

De griezelig levenloze montage van Carlson toont ons agenten die plaats maken voor “vreedzame, ordelijke, vriendelijke toeristen”, in zijn woorden, die gewoon “gelukkige selfies” wilden maken in het zogenaamde “volkshuis”. We zien een man meubels rechtzetten. Twee kameraden onderzoeken kalm wat toeristische brochures op een gangtafel zouden kunnen zijn.

“Een klein percentage van hen waren hooligans”, geeft Carlson toe, vatbaar voor “vandalisme”. Vreemd genoeg laat hij veel beelden zien van geweld en chaos, die hij niet probeert uit te leggen. De logica lijkt te zijn dat als niet iedereen die dag een agent in elkaar sloeg, niemand dat deed? Ik kan het niet volgen, maar het is toch niets voor mij.

Het politieke punt is dat de beschuldigingen van massaal geweld zijn verzonnen om een ​​politieoptreden mogelijk te maken tegen die dappere zielen die protesteren tegen wat hij “de Uniparty” noemt, de tweeledige borg die onze kwaadaardige regering controleert. Verre van opstandelingen te zijn, dienden de demonstranten als een bolwerk van de democratie en probeerden ze gestolen verkiezingen te voorkomen. De beroemde “Q-Anon-sjamaan”, Jacob Chansley? Een militaire veteraan die zo ongevaarlijk was dat de politie van het Capitool als zijn gids optrad. En toch werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, wat Carlson beschrijft als een aanfluiting van gerechtigheid.

Wetshandhavers schreeuwden onmiddellijk. “Het programma is gekozen uit de stilste momenten in onze 41.000 uur video”, zei politiechef Tom Manger van het Capitool. “Het commentaar biedt geen context voor de chaos en het geweld dat voor of tijdens deze minder gespannen tijden plaatsvond.” Andere nieuwsuitzendingen wezen snel op het bewijs, ook tegen Chansley, dat Carlson negeerde.

Zelfs enkele Republikeinen hebben zich uitgesproken tegen Carlson, de meesten in de Senaat. Thom Tillis uit North Carolina noemde de video “onzin”; Mitt Romney uit Utah noemde het “gevaarlijk en walgelijk”; Kevin Cramer uit South Dakota noemde het “gewoon een leugen”. Mitch McConnell, leider van de minderheid in de senaat, betoogde Manger: “Het was naar mijn mening een fout van Fox News om dit neer te zetten op een manier die volledig in strijd is met wat onze ambtenaar denkt … van wetshandhaving hier op Capitol Hill.”

Maar het echte probleem voor Tucker, en dat zijn er veel, is dat zijn meesterwerk van vijf minuten en 38 seconden werd geflankeerd door meerdere nieuwsdumps van honderden pagina’s bewijsmateriaal in het proces wegens laster van Dominion Voting Systems tegen Fox. Terwijl Carlson en zijn handlangers werkten aan de montage van de video die House Speaker Kevin McCarthy exclusief aan hen had verstrekt, ontvingen we sms’jes, e-mails en verklaringen waaruit bleek dat Carlson, samen met hosts Sean Hannity en Laura Ingraham, dachten dat Trump-verdedigers Sidney Powell en Rudy Giuliani ” gek” en privé geloofde hij de beschuldigingen van kiezersfraude niet. Maar toen ze eenmaal hun kijkcijfers zagen dalen, toen hun woedende kijkers overstapten op NewsMax en andere concurrenten, promootten ze de leugens in hun show. Een tweede schat aan Dominion-documenten toonde aan dat eigenaar Rupert Murdoch wist dat de verkiezing “voorbij was”, zoals hij zei in een verklaring. Maar zijn netwerk bleef de leugens en leugenaars pushen voor winst. “Het is niet rood of blauw, het is groen”, zei hij, een citaat dat in schande zal eindigen.

Toen op dinsdagochtend, net nadat de gênante video van Carlson op 6 januari was vrijgegeven, hadden we het beste bewijs tot nu toe van de Dominion. In een sms van 4 januari hekelde Carlson privé het “walgelijke” gedrag van Trump na de verkiezingen. “We zijn heel, heel dicht bij het feit dat we Trump de meeste nachten kunnen negeren. Ik kan echt niet wachten… Ik haat hem hartstochtelijk. Murdoch bleef twijfelen tussen eerlijk zijn over wat Trump aan het doen was en bang zijn dat het onthullen van de leugens van de zittende president kwetst het “merk”. Hij noemde Trump en Rudy Giuliani “steeds gek”. Het echte gevaar is wat hij als president zou kunnen doen. Maar terwijl zijn netwerk zich voorbereidde om de verkiezing van Joe Biden op 7 november in gang te zetten, kwam hij in opstand tegen degenen die had de oproep gelanceerd: “Ik haat onze mensen in het besluitvormingskantoor! En de opiniepeilers! Sommige van dezelfde mensen, denk ik. Gewoon om altijd voor te bidden [Arizona] om te bewijzen dat ze ongelijk hebben!

Fox-advocaten blijven erop aandringen dat Dominion zijn bewijsmateriaal screent – net zoals Carlson beweert dat federale aanklagers en Democraten – hetzelfde in de wereld van Fox – de beelden van 6 januari verkeerd voorstellen. Hoe dan ook, ze liegen. Het bewijs is overweldigend en vernietigend.

Maar is het belangrijk? Zal een deel van de Fox-kijkers eindelijk begrijpen dat ze worden opgelicht voor winst en van kanaal veranderen? Zullen andere adverteerders vertrekken? Zullen zogenaamd waarheidsgetrouwe bestuursleden, zoals voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, tussenbeide komen om overtreders te bestraffen en het schip recht te zetten? Ik heb geen idee.

Het lijkt duidelijk dat Carlson zichzelf steeds vaker voor de gek houdt, ook binnen zijn eigen netwerk. Tijdens zijn 6 middag Speciaal rapport Op dinsdagavond zond Bret Baier een segment uit over wijdverspreide kritiek op de video van Carlson, zowel van Republikeinse wetgevers als van politieagenten en familieleden van de slachtoffers. Het presenteerde ook een deel van het bewijs van geweld dat de video negeerde. Baier sloot het segment af door te zeggen: “Voor alle duidelijkheid: niemand hier bij Fox News keurt het geweld van 6 januari goed.” Het is slappe thee: om eerlijk te zijn tolereert Carlson het ook niet; hij ontkent gewoon dat veel van wat er is gebeurd. Maar ik heb Fox’s zogenaamde ‘nieuwsshows’ nog nooit het werk van hun prime time-sterren zien ontmaskeren.

Het gaat van kwaad tot erger voor Carlson. Het contrast tussen wat hij tegen zijn toehoorders zegt en wat hij privé gelooft, wordt steeds groter. Er is psychisch iets mis. De ‘feiten’ die hij verkondigt zijn vals, maar de woede die hij toont lijkt echt. Dit roept de vraag op: wie haat Carlson meer, zijn publiek of zichzelf?