Een groot Chinees genetisch bedrijf is door een minister beschuldigd van het hacken van de genoomdatabase van de NHS.

China‘s BGI Group, heeft in 2014 verschillende pogingen ondernomen om de servers van Genomics England te hacken, aldus minister van Wetenschap George Freeman.

Op dat moment begon Genomics England aan een project om genomen van 100.000 NHS-patiënten te verzamelen voor gebruik in biomedisch onderzoek.

BGI Group-gebouw in Peking
Afbeelding:
BGI Group-gebouw in Peking

BGI, voorheen Beijing Genomics Institute, is een van ‘s werelds grootste bedrijven op het gebied van genoomsequencing en gentechnologie. Hij voert ook diagnostische tests uit.

Tijdens de pandemie zijn de COVID-19-testkits in 180 landen over de hele wereld gebruikt.

Maar het bedrijf is een “gevaarlijk punt” in de wereldwijde race om genomics-technologie te ontwikkelen voor gebruik in de gezondheidszorg en onderzoek, zei Freeman tijdens een debat in Westminster Hall.

“Het is niet alleen een race met onze goedaardige concurrenten, er zijn ook vijandige actoren die wetenschap en technologie willen gebruiken om ons tegen te houden, of onze wetenschap en technologie willen stelen voor eigen gebruik”, zei hij.

Zijn opmerkingen kwamen toen een groep parlementsleden een brief aan premier Rishi Sunak schreef waarin ze hem aanspoorden om de VS te volgen bij hun optreden om te voorkomen dat Chinese bedrijven genetische gegevens van Britse burgers verzamelen of misbruiken.

Vorige week voegden de Verenigde Staten BGI Group en enkele van haar dochterondernemingen toe aan hun “entiteitslijst” van zakenpartners op de zwarte lijst, zeggende: “De acties van deze entiteiten met betrekking tot het verzamelen en analyseren van gegevensgenen vormen een aanzienlijk risico van afleiding voor het Chinese leger programma’s.” .”

Wetenschapsminister George Freeman
Afbeelding:
Wetenschapsminister George Freeman heeft de vermeende activiteiten van de BGI-groep aan de kaak gesteld

BGI zei dat de Amerikaanse beslissing werd “beïnvloed door verkeerde informatie”.

Maar Britse parlementsleden zeggen dat soortgelijke maatregelen in het VK moeten worden genomen door te voorkomen dat BGI overheidscontracten zoekt onder de nieuwe openbare aanbestedingswet, volgens de brief van leden van de gezondheid, defensie en schatkist.

BGI heeft contracten met een aantal universiteiten in het VK en levert apparatuur voor het National Microbiology Framework. Het verkoopt ook diagnostische tests in het VK waarvoor DNA-monsters van een patiënt nodig zijn.

Menselijke genetische informatie die in het VK wordt verzameld, wordt beschermd door strikte gegevensbeschermingswetten, maar er zijn zorgen geuit dat China niet dezelfde bescherming biedt.

Meer informatie gebruiksaanwijzing:
Chinese minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat ‘roekeloze’ VS een ‘catastrofaal’ conflict riskeren
Het Chinese regime staat voor lastige post-COVID-vragen terwijl Xi de greep verstevigt
China beschuldigt de VS van ‘misbruik van de staatsmacht’ na TikTok-verboden op overheidsapparaten

Als het leidende genomics-technologiebedrijf van het land zijn er vermeende banden tussen BGI en het verzamelen en misbruiken van genomics-gegevens door de Chinese overheid om haar eigen burgers, waaronder Oeigoerse en Tibetaanse groepen, in de gaten te houden.

Volgens de Chinese wet kunnen bedrijven om redenen van nationale veiligheid gedwongen worden om gegevens te delen met autoriteiten.

In reactie op de beschuldigingen van hacking zei BGI Group: “We geloven niet in deze verklaring. BGI Group is nooit betrokken geweest en zal nooit betrokken zijn bij ‘hackaanvallen’ tegen iemand.”

In reactie op de oproep om zijn activiteiten in het VK te beperken, zei het bedrijf: “Ons laboratorium in het VK heeft zijn eigen lokale servers en gegevens die in het VK worden verwerkt, blijven in het VK en EU BGI Group Laboratories houdt zich aan strikte informatiebeveiligingsnormen.

Met betrekking tot de vermeende banden met de Chinese regering zei hij: “BGI Group is niet ‘staatsgerelateerd’. Geen van de BGI Groups is staatseigendom of staatsgecontroleerd, en alle diensten en onderzoek van de BGI Group worden geleverd voor civiele en wetenschappelijke doeleinden.”

Hij voegde eraan toe: “De BGI Group keurt mensenrechtenschendingen niet goed en zal nooit betrokken zijn.”