TikTok heeft een gegevensbeveiligingsregime aangekondigd om gebruikersinformatie in heel Europa te beschermen, nu de politieke druk in de Verenigde Staten toeneemt om de sociale video-app te verbieden.

Het plan, bekend als Project Clover, houdt in dat gebruikersgegevens worden opgeslagen op servers in Ierland en Noorwegen tegen een jaarlijkse kostprijs van € 1,2 miljard (£ 1,1 miljard), terwijl elke overdracht van gegevens buiten Europa zal worden gecontroleerd door een derde partij IT bedrijf.

TikTok staat onder druk in de Verenigde Staten en Europa vanwege zijn banden met China via het in Peking gevestigde moederbedrijf ByteDance.

Dinsdag steunde het Witte Huis een wetsvoorstel van de Senaat dat de regering de bevoegdheid zou geven om TikTok te verbieden en woensdag vertelde FBI-directeur Christopher Wray tijdens een hoorzitting in de Senaat dat de app “schreeuwde” over zorgen over de nationale veiligheid.

TikTok, dat zijn wereldwijde gebruikersgegevens opslaat in de Verenigde Staten en Singapore, heeft ontkend dat zijn gegevens of algoritmen door de Chinese overheid kunnen worden bekeken of gemanipuleerd.

“De Chinese regering heeft ons nooit om gegevens gevraagd, en als ze dat wel zouden doen, zouden we dat weigeren”, zegt Theo Bertram, vice-president van overheidsrelaties en openbaar beleid voor TikTok in Europa. TikTok, dat wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers heeft, heeft er 150 miljoen in Europa.

TikTok had gezegd dat het gegevens zou opslaan op twee servers in Ierland, maar kondigde woensdag aan dat het ook een datacenter in Noorwegen zou gebruiken voor hetzelfde doel als onderdeel van Project Clover. Het gebruik van de Ierse en Noorse dataservers kost TikTok € 1,2 miljard per jaar.

Onder Clover zullen de gegevenscontroles en gegevensoverdracht van TikTok buiten het continent worden gecontroleerd door een extern Europees cyberbeveiligingsbedrijf, hoewel het bedrijf de naam van zijn beveiligingspartner nog niet heeft bekendgemaakt.

TikTok zei dat het “pseudonimisering” van persoonlijke gegevens zou introduceren, zodat een persoon niet kan worden geïdentificeerd zonder aanvullende informatie.

Vorig jaar bevestigde TikTok dat werknemers buiten het vasteland, ook in China, toegang hadden tot gebruikersgegevens om ervoor te zorgen dat hun ervaring met het platform “consistent, plezierig en veilig” was. Het zei dat gegevens van Europese gebruikers kunnen worden gebruikt om de prestaties van zijn algoritmen te controleren, die inhoud aanbevelen aan gebruikers en irritante geautomatiseerde accounts volgen.

De Europese voorstellen van TikTok weerspiegelen een plan om de Verenigde Staten gerust te stellen over gebruikersgegevens, genaamd Project Texas. Volgens het Amerikaanse plan zal TikTok Amerikaanse gebruikersgegevens in de Verenigde Staten opslaan op servers die worden beheerd door technologiebedrijf Oracle.

Oracle zal ook de algoritmen en broncode van TikTok in de gaten houden – om de bezorgdheid weg te nemen dat de Chinese staat invloed zou kunnen hebben op wat mensen in de app zien – en controleren op updates en deze aan winkels, Google en Apple-apps verstrekken.

nieuwsbrief promotie overslaan

De voorstellen kregen echter geen politieke goedkeuring van het Witte Huis, te midden van hernieuwde spanningen tussen Washington en Peking over het neerhalen van een Chinese spionageballon voor de oostkust van de VS. De geloofwaardigheid van TikTok kreeg vorig jaar ook een deuk toen ByteDance toegaf dat medewerkers de app probeerden te gebruiken om journalisten te bespioneren.

De bezorgdheid over de gegevens van TikTok is toegenomen door de vrees dat bedrijven wettelijk verplicht kunnen worden om gegevens door de Chinese overheid te overhandigen, daarbij verwijzend naar voorbeelden zoals de Chinese nationale inlichtingenwet uit 2017, waarin staat dat alle organisaties en alle burgers “moeten ondersteunen, helpen en samenwerken”. . met nationale inlichtingendiensten.

Vorige maand verbood de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, TikTok op zakelijke telefoons en apparaten, terwijl het Europees Parlement de app ook verbood op telefoons van medewerkers.

Het VK heeft soortgelijke maatregelen echter uitgesloten ondanks lobbywerk van Tory-politici, waaronder voormalig Tory-leider Iain Duncan Smith. Michelle Donelan, staatssecretaris voor wetenschap, innovatie en technologie, zei vorige maand dat er geen reden was voor het verbod.

“We hebben geen enkel bewijs dat suggereert dat het nodig is om mensen te verbieden TikTok te gebruiken. Het zou een heel, heel eenvoudige beslissing zijn … waarvoor een aanzienlijke bewijsbasis nodig zou zijn om dit te kunnen doen,” zei ze. verklaard.