De Queen’s Gaels willen nog een grote stap zetten om hun plek te verdienen bij de elite van het U Sports-damesbasketbal.

Queen’s doet mee aan het Final 8-kampioenschap als derde reekshoofd na een 21-1 regulier seizoen voor een verlies tegen de Carleton Ravens in de Ontario University Athletics-titelwedstrijd afgelopen zaterdag. De Gaels organiseerden vorig seizoen de nationale kampioenschappen en wonnen als zevende reekshoofd een bronzen medaille.

“Vorig jaar dachten we dat we onze plaats hadden bij de nationale kampioenschappen, maar met onze prestaties hebben we duidelijk bewezen dat we daar onze plaats hadden”, zei Gaels-hoofdcoach Claire Meadows. “En dus denk ik dat het ons veel motivatie en veel vertrouwen heeft gegeven om vooruit te gaan in dit seizoen om duidelijk terug te komen naar het toernooi en het seizoen dat we tot nu toe hebben gehad voort te zetten.

“Het hosten van de Nationals vorig jaar heeft onze ogen echt geopend voor het feit dat we een team zijn dat op dat niveau kan deelnemen en concurreren, en dus denk ik dat de aanpak dit jaar was om echt naar dat doel toe te werken en in de OUA-finale te staan. ” voegde Julia Chadwick, de ster van het eerste team van OUA, toe.

De best gerangschikte Ravens, die het reguliere seizoen met 19-3 afsloten en hun eerste OUA-titel sinds 2018 claimden, waren het enige team dat de Gaels dit jaar een verlies bezorgde.

Carleton versloeg Queen’s 64-32 in het reguliere seizoen op 1 januari. 27 dan 70-57 om de Critelli Cup te winnen.

Queen’s, die het toernooi donderdag opent tegen de als zesde geplaatste Citadins de l’UQAM van de RSEQ, voelt zich klaar en voorbereid op de weg die voor hen ligt in Sydney, NS.

“Aan onze manier van benaderen van de wedstrijd en onze voorbereiding verandert er niets. Het is weer een wedstrijd van dit seizoen’, zei Meadows, die op 1 maart werd uitgeroepen tot OUA Coach of the Year. “Ik denk dat als je in die fase van het seizoen komt, elk team competitief is, elk team is erg goed.

“Elk team heeft grote wedstrijden gewonnen om te komen waar we nu zijn, dus we weten dat de competitie donderdag en daarna zwaar zal worden. We hebben grote wedstrijden gespeeld, we hebben wedstrijden van dichtbij gespeeld, dus we hebben het gevoel dat we zijn voorbereid op dit moment en natuurlijk is het, zeker na vorig jaar op de nationale kampioenschappen te zijn geweest, ook voor ons een goede voorbereiding.

Canada West-kampioen Alberta Pandas op nr. 2, AUS-kampioen Saint Mary’s Huskies op nr. 4, Calgary Dinos op nr. 5, Acadia Axewomen op nr. 7 en zal Cape Breton Capers ontvangen in de nr. 8 ronden van het toernooi.

Finale 8 vindt plaats van donderdag tot en met zondag en elke wedstrijd wordt live uitgezonden op CBCSports.ca, de CBC Sports-app en CBC Gem.

Chadwick, die dit jaar een gemiddelde van 16,4 punten en 12 rebounds per wedstrijd behaalde, is een van de zes spelers voor de Gaels in hun vijfde en laatste seizoen, maar ze zegt dat dit geen last vormt voor zijn team.

“Ik denk niet echt dat er enige druk is”, zei de inwoner van Ottawa. “Ik heb het gevoel dat we het echt voor elkaar willen doen, maar ik denk niet dat er enige druk is om het te doen.

“Het zou geweldig zijn om dat te doen, maar zelfs hier zijn is geweldig.”

De boodschap voor jonge spelers van veteranen heeft een vergelijkbare melodie.

“De boodschap die we proberen uit te zenden is dat dit slechts een kans is, en we kunnen erg dankbaar zijn om hier te zijn, omdat veel andere teams hun seizoenen voorbij zijn”, zei Chadwick.

“Dus geniet van elk moment en hopelijk inspireert deze ervaring hen om te blijven werken om zich aan het einde van elk jaar te kwalificeren voor deze toernooien.”

Na een succesvol seizoen tot nu toe, is Chadwick klaar om alles te laten vallen in haar laatste ronde.

“Ik ben gewoon heel opgewonden. Het is leuk,” zei ze. “Als je het mij begin september zou vragen, zou dat een doel zijn waarvan ik hoopte dat ons team het zou kunnen bereiken.

“Nu we hier zijn, is het vooral genieten, strijden en alles geven.”