ENIn het driemanschap van klassieke Japanse horrorspelfranchises wordt Project Zero (bekend als Fatal Frame in zijn thuismarkt) het meest over het hoofd gezien door westerse gamers – wat echt jammer is. Terwijl Resident Evil helemaal draait om zombiebloed en Silent Hill zich richt op psychologische spanning, levert Tecmo’s horrorserie ongecompliceerde bovennatuurlijke terreur, meesterlijk gebruikmakend van folkloristische stijlfiguren en spookachtige vijanden die iedereen die van Onryō- en Jidaigeki-films houdt, zoals Onibaba, Gu- Aan en bellen. Toen dit spel 15 jaar geleden oorspronkelijk voor de Wii kwam, werd het zelfs nooit buiten zijn thuisland uitgebracht, een verrassende omissie aangezien het mede werd geregisseerd door Goichi Suda, maker van culthits Killer7 en No More Heroes. Nu heeft Koei Tecmo een opgefriste versie geproduceerd, waardoor een nieuwe generatie een knappe toevoeging aan deze werkelijk griezelige serie kan ervaren.

Project Zero: masker voor maansverduistering
Project Zero: masker voor maansverduistering Fotografie: KoeiTecmo

De actie vindt plaats op het afgelegen eiland Rogetsu, waar vijf ontvoerde schoolmeisjes zijn ontdekt, mentaal getekend en niet in staat zich het bizarre ritueel te herinneren waaraan ze gedwongen werden deel te nemen. Jaren later zijn twee van de overlevenden teruggekeerd om de waarheid te achterhalen over wat er met hen is gebeurd – en ze vinden een eiland bevolkt door wraakzuchtige geesten en spookachtige gebouwen. Je speelt meerdere rollen tijdens het spel terwijl je een verlaten psychiatrisch ziekenhuis, een vuurtoren en andere verontrustende locaties verkent, op zoek naar aanwijzingen voor het verleden. Je enige wapen is de camera obscura, een apparaat waarmee je geesten kunt zien en hun gekwelde zielen op foto’s kunt vastleggen.

Nieuwkomers mogen zeker geen modern type verbouwing verwachten, vergelijkbaar met de Resident Evil-remakes van Capcom. Hoewel Lunar Eclipse grafisch is bijgewerkt, blijft het een ouderwetse survival-horrorervaring, met een huiveringwekkend looptempo, vreemde camerahoeken en opzettelijk verduisterende bedieningselementen. Spaarpunten, gezondheidsdalingen en extra cameraspoelen zijn zeldzame goederen die angstvallig moeten worden bewaakt. Elke ontmoeting met een kwaadaardig spook kan gemakkelijk in een ramp eindigen als je worstelt om een ​​draai van 180 graden uit te voeren terwijl je de camera richt, de juiste lens afstelt en je snapshot timet om de meeste schade aan te richten. Het is ongelooflijk gespannen en veeleisend, vereist geduld en planning, en a verhaallijn throwback rond donkere en gotische omgevingen.

Maar wauw, de sfeer. De locatie van het openingsziekenhuis is een meesterwerk van horrorgame-architectuur, een labyrintische valstrik van smalle gangen, eetzalen met houten lambrisering en beschimmelde boekenkasten. Vreemde geluiden volgen je overal: geluiden in de verte, huilende kinderen, statische radio, stoten, voetstappen en krassen – de beroemde audiochef Masafumi Takada gooide het hele Survival Horror-album met geluidseffecten in dit spel.Natuurlijk zijn er tal van puzzels met maskers, schilderijen, telefoons, intercoms, kluizen, sloten en toegangscodes, en veteranen van de Japanse horrorgame-scene uit de jaren 90 zullen het heerlijk vinden om ondergedompeld te worden in deze enge omgeving.

Maar ik denk dat iedereen die toen nog geen games speelde, het moeilijk zal krijgen. De personages bewegen tergend langzaam, en de run-knop zorgt ervoor dat ze net iets sneller door elkaar schudden alsof ze op het punt staan ​​een gênant ongeluk te krijgen. Op iets anders dan de gemakkelijke modus zijn de spookgevechten meedogenloos, en het doorzoeken van elke kamer op glimmende voorwerpen om op te pakken wordt na een paar uur een gedoe, wat afbreuk doet aan de verwoeste schoonheid van het interieur.

Als je op zoek bent naar een nostalgische J-horror-ervaring en bereid bent om moeite te doen en te werken met het besturingsschema, dan is Mask of the Lunar Eclipse een leuk en zeer sfeervol avontuur, met tal van briljante momenten van angst en ontzetting. . Geesten zijn prachtig gemaakt, en het zien van een spookkind met zwarte ogen dat achter je of in de hoek van een kamer op de loer ligt, zorgt altijd voor rillingen over je rug. Voor degenen onder ons die vinden dat de Project Zero-serie net zo vereerd moet worden als Resident Evil en Silent Hill, was het een genoegen om opnieuw de kamer van gruwelen binnen te stappen, met alleen een camera ter bescherming, en de overblijfselen van een oude geest. verhaal klaar om ontdekt te worden.

* Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse is nu beschikbaar op Xbox, PlayStation, Nintendo Switch en pc