Maar de Senaat heeft nooit zijn eigen autorisatieresolutie aangenomen, waardoor potentiële organisatoren daar onbeschermd bleven door federale arbeidswetten. In februari heeft de CWU een brief gestuurd Senaatsleider Charles E. Schumer, Majority Whip Richard J. Durbin, voorzitter van Rules and Administration Amy Klobuchar, en voorzitter van Health, Education, Labour and Human Resources Bernie Sanders pensions, eisen een stemming over een resolutie om senaatsvakbonden te bestraffen. Geen van deze vier kantoren reageerde op het verzoek om commentaar van Roll Call.

De overkoepelende groep waarschuwde destijds dat twee aangesloten kantoren vrijwillige erkenning zouden kunnen vragen als de Senaat niet handelde. Het is niet duidelijk of dit tweede kantoor klaar blijft om zich te verenigen. “Op dit moment is het enige kantoor dat vrijwillige erkenning zoekt, dat van Markey”, zei een CWU-woordvoerder.

Democraten hebben nu een krappe meerderheid van 51 tegen 49, maar zouden GOP-steun nodig hebben om de drempel van 60 stemmen te overwinnen om een ​​filibuster te breken voordat de Senaat organiserende regels kan implementeren, schreef het rapport. 1995. – een wet aangenomen door Republikeinen om het Congres aan dezelfde arbeidswetten te onderwerpen als de particuliere sector.

Federale arbeidswetten beschermen werknemers normaal gesproken door het management te verbieden wraak te nemen op hen omdat ze samenwerken om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Maar aangezien de Senaat nog steeds vrijgesteld was van dergelijke wetten, riskeerde het personeel van Markey in theorie represailles variërend van milde berispingen tot massaontslagen, maar in werkelijkheid hoefden ze zich nooit zorgen te maken, gezien de niet-aflatende steun van de progressieve senator uit Massachusetts aan de arbeidersbeweging. AFL-CIO geeft Markey 99% levensduur wetgevende score over vakbondskwesties, en Markey genoot op zijn beurt aanzienlijke vakbondssteun in zijn campagnes door de jaren heen.

Door de vakbond vrijwillig te erkennen, belooft Markey effectief de federale arbeidswetten na te leven, zelfs als werknemers in zijn kantoor geen beroep zouden doen op de OCWR of de National Labour Relations Board. Maar voor de meeste werknemers is de mogelijkheid om collectief te onderhandelen over arbeidsovereenkomsten de belangrijkste reden om lid te worden van een vakbond, omdat het hen een hefboomeffect geeft dat ze anders niet zouden hebben, terwijl de mogelijkheid om klachten in te dienen bij federale toezichthouders een extraatje is.