Cyberbeveiligingsbedrijf Darktrace heeft gewaarschuwd dat het sinds de release van ChatGPT een toename heeft gezien van het aantal criminelen dat kunstmatige intelligentie gebruikt om meer geavanceerde oplichting te creëren om werknemers op te lichten en bedrijven te hacken.

Het in Cambridge gevestigde bedrijf, dat in het halfjaar tot eind december een daling van de bedrijfswinst met 92% rapporteerde, zei dat AI ook “hacktivistische” cyberaanvallen mogelijk maakt met behulp van ransomware om bedrijven geld af te persen.

Het bedrijf zei dat het sinds de lancering van de populaire door Microsoft ondersteunde ChatGPT AI-tool afgelopen november de opkomst van meer dwingende en complexe zwendelpraktijken door hackers heeft gezien.

“Darktrace ontdekte dat hoewel het aantal e-mailaanvallen op zijn eigen klantenbestand stabiel is gebleven sinds de release van ChatGPT, degenen die erop vertrouwen slachtoffers te misleiden om op kwaadaardige links te klikken, zijn afgenomen, terwijl de taalkundige complexiteit, inclusief tekstvolume, interpunctie en zin onder andere de lengte is toegenomen”, aldus het bedrijf.

“Dit geeft aan dat cybercriminelen hun aandacht mogelijk verleggen naar het creëren van meer geavanceerde social engineering-zwendel die misbruik maakt van het vertrouwen van gebruikers.”

Darktrace zei echter dat het fenomeen nog niet heeft geleid tot een nieuwe golf van opkomende cybercriminelen, maar alleen de tactiek van het bestaande cohort heeft veranderd.

“ChatGPT heeft [not] heeft de toegangsdrempels voor bedreigingsactoren aanzienlijk verlaagd, maar hij denkt dat het de verfijning van phishing-e-mails heeft vergroot, waardoor kwaadwillenden meer gerichte, gepersonaliseerde aanvallen kunnen maken en uiteindelijk succesvoller kunnen zijn”, aldus het bedrijf.

Darktrace waarschuwde in zijn resultaten ook dat het in de laatste drie maanden van vorig jaar een “merkbare” vertraging had gezien in het aantal bedrijven dat zich op zijn beveiligingsproducten abonneerde. Het schreef de daling van zijn bedrijfswinst in de laatste zes maanden van 2022 toe aan een belastingaanslag met betrekking tot de verwerving van aandelenbeloningen voor zijn CEO, Poppy Gustafsson, en financiële baas, Cathy Graham. , waardoor het zijn prognose had moeten verlagen. van de beschikbare contanten dit jaar.

Het bedrijf, met een marktkapitalisatie van £ 1,9 miljard, staat ver af van de duizelingwekkende hoogtepunten van bijna £ 7 miljard maanden na de beursgang. naar het einde. van december.

Darktrace, dat onder vuur is komen te liggen van short sellers die er niet van overtuigd zijn dat het zijn doel kan bereiken om een ​​potentiële Europese supermacht te worden in de door de VS gedomineerde cyberbeveiligingsruimte, zei dat hij zich geen zorgen maakte over de recente daling van het aantal nieuwe klanten.

nieuwsbrief promotie overslaan

“Hoewel het aantal nieuwe klanten afneemt, ben ik blij dat onze investeringen in het behouden van klanten en het verhogen van de waarde van nieuwe en bestaande contracten hun vruchten afwerpen”, aldus Gustafsson, die 36% op jaarbasis benadrukte groei. in de verkoop gedurende de zes maanden tot eind december.

“Ons bedrijf blijft opereren in een uitdagende macro-omgeving, met een aanhoudend sterke jaar-op-jaar omzetgroei.”