Een extreem-linkse huisdemocraat vertelde woensdag aan de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome H. Powell, dat hij “een recessie aan het veroorzaken was” door de rentetarieven te verhogen om de inflatie te verminderen, en eiste dat de centrale bank zich terugtrekt uit toekomstige renteverhogingen.

Vertegenwoordiger Ayanna Pressley uit Massachusetts, een lid van de liberale ‘Squad’, deed tweemaal een beroep op dhr. Powell tijdens een hoorzitting van de House Financial Services Committee om zijn poging tot renteverhoging te stoppen. Ze zei dat de Fed een recessie dreigde omdat renteverhogingen meestal tot ontslagen leiden.

Powell verwierp zijn bewering dat een recessie onvermijdelijk is en zei dat de centrale bank chronische prijsstijgingen moet bestrijden.

“We zijn niet op zoek naar een recessie, en we denken niet dat we een recessie nodig hebben om…” zei hij voordat de wetgever hem afsneed.

SP. Pressley vroeg de Fed-chef: “Wilt u de renteverhogingen opschorten, ja of nee?”

“Ik ben niet ‘ja of nee’ op ‘zal ik renteverhogingen houden’, ‘zei Powell in reactie. Hij getuigde dat de Fed de rente hoger moet verhogen dan verwacht om de vertraging van de inflatie, die 6,4% bedroeg, te beteugelen. in januari.


ZIE OOK: Wetgevers van het huis gaan het reddingsplan van de Schatkist vooruit nu de deadline voor het schuldenplafond nadert


De confrontatie onderstreepte het politieke dilemma van de Democraten over de inflatie die enorm is gestegen onder de regering-Biden. Republikeinen geven de Democraten de schuld dat ze de afgelopen twee jaar biljoenen dollars hebben uitgegeven om de inflatie op te drijven van 1,4% toen president Trump zijn ambt verliet tot 9,1% afgelopen zomer.

“De buiging van president Biden naar uiterst links heeft ons in deze inflatoire puinhoop gebracht”, zei commissievoorzitter Patrick McHenry, een Republikein uit North Carolina. “Sinds president Biden aantrad, hebben we te maken gehad met een inflatie die sinds het begin van de jaren tachtig niet meer is gezien. De inflatie versnelde snel nadat de democraten hun zogenaamde American Rescue Plan Act hadden aangenomen, die bijna $ 2 biljoen aan inflatie in de economie injecteerde. In plaats van ” gered” door Democraten, werden Amerikanen gestraft met pijn in de supermarkt en de schok van stickers bij de pomp.

Hij zei dat de inflatie dit jaar “wijdverspreid blijft en de portemonnee van de Amerikanen blijft beuken”.

De Democraten wierp tegen dat de inflatie in de Europese Unie hoger is, namelijk 8,6%. De heer Powell zei dat een “gemeenschappelijke factor” is dat beide economieën uit de pandemie zijn gekomen, maar hij zei ook over de EU: “Hun inflatie lijkt erg op die van een jaar geleden”.

Om de inflatie terug te brengen naar het streefpercentage van 2%, verhoogde de Fed haar benchmarkrente in het snelste tempo in vier decennia, tot ongeveer 4,6% – het hoogste in 15 jaar. De centrale bank zal naar verwachting een nieuwe renteverhoging aankondigen tijdens haar volgende vergadering op 22 maart.

Verwacht wordt dat de renteverhogingen het werkloosheidscijfer, dat nu op het laagste punt in 54 jaar van 3,4% staat, naar 4,6% tegen het einde van dit jaar zullen stuwen. Dit vertaalt zich in ongeveer een miljoen verloren banen.

Renteverhogingen maken hypotheken, autoleningen, creditcardtarieven en zakelijke leningen over het algemeen duurder.

SP. Pressley zei tegen Powell dat “een recessie bedenken om de inflatie onder controle te houden niet de juiste strategie is”.

“De mensen die de dupe zullen worden van een economische neergang, zijn het meest kwetsbaar”, zei ze. De wetgever vroeg de heer Powell om uitleg over de impact van de tariefverhogingen op “gemeenschappen, gezinnen en bedrijven”.

“Nou, op dit moment proberen we namens al deze families de inflatie omlaag te brengen”, zei meneer Powell tegen hem. “Hoge inflatie treft vooral werkende gezinnen in het hele land. Als je een beperkt budget hebt en niet veel extra inkomen hebt, heb je meteen een probleem als de prijzen beginnen te stijgen.

SP. Pressley onderbrak hem opnieuw en zei dat de strategie van de Fed “gewetenloos” was.

“De meest verwoestende gevolgen zullen zijn voor onze meest kwetsbaren – veteranen, ouderen, arbeiders met lage inkomens, zwarte en bruine arbeiders, mensen met [been] genegeerd en verwaarloosd in naam van wat u ‘goed monetair beleid’ noemt,’ zei ze tegen meneer Powel. “Onze meest kwetsbare werknemers en gezinnen kunnen het zich niet veroorloven om te wachten tot u beseft welke schade u aanricht. Naar mijn mening klinkt dit meer als de beweringen van een hebzuchtig bedrijf dan als iemand met een openbare missie namens de mensen van dit land.

Een ander lid van de “ploeg”, Rep. De Democraat Rashida Tlaib uit Michigan beschuldigde de Fed ervan “meer geobsedeerd te zijn door lonen dan door monopolies en bedrijfswinsten”. Ze vroeg meneer Powell waarom de Fed niet hardhandig optreedt tegen de ‘flagrante’ salarissen van bedrijfsleiders.

De heer Powell antwoordde: ‘Wij doen niet aan concurrentiebeleid, noch reguleren wij de bedrijfslonen in het algemeen.’