Fans benadrukken de steun voor de 50+1-regel met demonstraties bij games
Fans in Duitsland steunen de 50+1-regel omdat het betekent dat particuliere investeerders de controle over clubs niet kunnen overnemen en mogelijk maatregelen kunnen doorvoeren die winst belangrijker maken dan de wensen van supporters.

De Duitse voetballiga (DFL) wil de regels aanscherpen om ervoor te zorgen dat investeerders niet de volledige controle krijgen over nog meer clubs.

De bestaande “50+1”-regel verhindert investeerders om de meerderheid van de stemrechten in clubs te controleren.

Dit betekent dat supporters inspraak hebben in het management van hun clubs, in plaats van een invloed van buitenaf of een investeerder.

Sommige clubs zijn echter verontschuldigd, dus de DFL heeft een voorstel ingediend om ervoor te zorgen dat er in de toekomst geen vrijstellingen worden verleend terwijl het huidige kader wordt aangescherpt.

Wolfsburg, Hoffenheim en Bayer Leverkusen zijn de clubs die vrijgesteld zijn van de 50+1-regel.

Leverkusen en Wolfsburg zijn verontschuldigd omdat hun investeerders al meer dan 20 jaar geïnteresseerd zijn in de clubs.

Hoffenheim wordt de regel bespaard vanwege de aanzienlijke financiële inzet van grote investeerder Dietmar Hopp voor hun kernactiviteiten en zijn financiering van het professionele en amateurvoetbal in Duitsland.

De DFL zei dat deze clubs in de topcompetities zouden blijven spelen, maar aan bepaalde criteria zouden moeten voldoen om hun status te behouden.

Hopp zei vorige week dat Hoffenheim in de toekomst geen ontheffing nodig zou hebben, aangezien hij de meerderheid van zijn stemrechten zonder enige vergoeding aan de club zou teruggeven.

Het doel van de 50+1-regel is ervoor te zorgen dat supporters zich onderdeel voelen van hun clubs, die van oudsher non-profitorganisaties waren die werden geleid door aangesloten verenigingen in Duitsland.

Volgens de huidige regels kunnen clubs niet meedoen aan de Bundesliga als commerciële investeerders meer dan 49% van het kapitaal in handen hebben – in tegenstelling tot andere Europese competities waar clubs van eigenaar kunnen wisselen en overgenomen kunnen worden door andere investeerders.

Kijk op de iPlayer-bannerKijk op iPlayer footer